Amsterdamse artiesten meeste optredens in buitenland

AMSTERDAM – Amsterdamse artiesten worden veel geboekt in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van Buma Cultuur dat jaarlijks de exportwaarde van de Nederlandse muziek in kaart brengt. Samen waren de Amsterdamse artiesten in 2018 goed voor bijna zevenhonderd boekingen wereldwijd.

Van de top 50 meest optredende artiesten in het buitenland, steken artiesten met Amsterdamse wortels in absolute aantallen erboven uit. Zo traden Yellow Claw (ontstaan in Amsterdam), Sunnery James en Ryan Marciano, Detroit Swindle, Young Marco, San Proper, My Baby (opgericht in Amsterdam), Altin Gün (opgericht in Amsterdam), Job Jobse en The Him samen 695 keer op in het buitenland. Dat is ruim een tiende van de in totaal 6.136 buitenlandse optredens van de vijftig meest in het buitenland geboekte artiesten.

Daarmee laat Amsterdam andere steden als Breda (448 buitenlandse optredens), Tilburg (253) en Rotterdam (182) achter zich. Waar in totale aantallen Amsterdam de meeste optredens in het buitenland voortbrengt, doet de hoofdstad het met 77.2 optreden per artiest landelijk gezien aanzienlijk minder. In hun eentje zorgden bijvoorbeeld Afrojack uit Spijkenisse (135), DJ Tiësto uit Breda (126), en Don Diablo uit Coevorden (118) al voor meer optredens.

De top 50 is samen goed voor 28 procent van alle optredens van Nederlandse artiesten in het buitenland. Met alle optredens worden gezamenlijk 80.3 procent van de exportwaarde van de Nederlandse muziekindustrie gegenereerd. De gehele exportwaarde, inclusief rechten (29 miljoen euro), opnames (13 miljoen euro) en optredens (174 miljoen euro), komt in 2018 neer op 216.5 miljoen euro. Daarmee blijft de Nederlandse muziek als exportproduct groeien ten opzichte van de jaren ervoor.