Woonplicht voor nieuwbouw in Amsterdam

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam wil een woonplicht voor nieuwbouw koopwoningen. Wethouder Wonen en Bouwen Laurens Ivens (SP) kondigde vandaag aan dat de maatregel deze zomer moet ingaan. Kopers moeten vanaf dan zelf in hun huis gaan wonen en mogen het niet verhuren.

Nieuwbouwwoningen worden nu vaak opgekocht door beleggers om ze vervolgens tegen hoge prijzen te verhuren, waardoor veel andere kopers niet aan bod komen volgens de gemeente. Het doel van de maatregel is dat woningen gekocht worden om in te wonen en niet om er zoveel mogelijk geld aan te verdienen.  ‘Ik wil alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat Amsterdam een stad blijft waar iedereen kan wonen, ongeacht de dikte van je portemonnee’, aldus wethouder Ivens. 

De maatregel geldt alleen voor huizen die nog gebouwd moeten worden, zo’n 1500 woningen per jaar. Voor bestaande woningen kan de gemeente niet ingrijpen daarvoor zou landelijke wetgeving nodig zijn. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) heeft al aangekondigd hier onderzoek naar te doen. Verhuur aan directe familie of bij een tijdelijk verblijf in het buitenland blijft wel toegestaan. Ook mag de woning verhuurd worden als middeldure en sociale huurwoning met een maximale prijs van 1027 euro per maand. Volgende week begint de inspraakprocedure.