Herdenking overstroomd Tuindorp: ‘Water ging als een rivier door de straat’

Foto: BEELD STICHTING HISTORISCH ARCHIEF TUINDORP OOSTZAAN

AMSTERDAM – Het is deze week zestig jaar geleden dat elfduizend bewoners van Tuindorp Oostzaan hun huis moesten verlaten nadat de buurt overstroomde. NAP Nieuws blikt terug met bewoners die de ramp meemaakten. 

Connie Steenmeijer was veertien jaar toen het hele dorp onder water kwam te staan. ‘Mijn moeder riep ons uit bed, maar ik snapte het niet, want ik hoefde helemaal niet naar school.’ Toen zij de trap af kwam, stroomde het water al door de woonkamer. 

‘Toen ik uit het raam keek, zag ik dat het water als een rivier door de straat ging. Er kwamen boten langs die omriepen dat we onze huizen moesten verlaten.’ Connie en haar gezin werden tijdelijk opgevangen bij kennissen. 

Pas na zes weken kon de familie weer terug naar huis. ‘Het was één en al blubber en viezigheid. Met scheppen moesten we het huis leegruimen. Voor mij als kind was het een groot avontuur’, vertelt Connie. 

Om de herinnering aan de ramp levend te houden, is er een expositie met nooit eerder vertoonde beelden georganiseerd in buurtcentrum het Zonnehuis. ‘De meeste mensen op de foto’s zijn inmiddels overleden, maar ze worden vaak wel herkend door hun kinderen. Dat is natuurlijk mooi om te zien’, vertelt organisator Ton van Baardwijk. 

De expositie is te zien tot en met 19 januari.