Amsterdamse arts daagt Klaver uit voor lijsttrekkerschap GroenLinks

AMSTERDAM – De Amsterdamse arts Jantine Röttgering heeft zich kandidaat gesteld voor het landelijke lijsttrekkerschap van GroenLinks. Ze heeft de 150 steunverklaringen gekregen die ze nodig had om mee te doen aan de verkiezing. In februari kunnen GroenLinks-leden stemmen.

Haar campagne verwacht dat ze de enige kandidaat is naast Jesse Klaver. Omdat de procedure vertrouwelijk is, kunnen ze hiervan niet zeker zijn. Röttgering is arts en promoveert aan het VU Medisch Centrum. Sinds 2017 is ze lid van GroenLinks en ze heeft geen politieke ervaring.

Röttgering merkt op haar website op dat de kans klein is dat ze ook daadwerkelijk lijsttrekker wordt, maar het doel van haar campagne is om een debat binnen de partij te starten over het klimaatbeleid. Zo schrijft ze: ‘Ik houd me elke dag bezig met de gezondheid van Nederland. Maar ik kan er niet meer omheen dat als ik daadwerkelijk om het belang van mijn patiënten geef, er maar één relevant thema is: de klimaat- en ecologische crisis waar we ons nu in bevinden. Dat is de grootste bedreiging voor een gezonde en veilige toekomst.’

Ze wil dat Nederland in 2030 klimaatneutraal is, twintig jaar eerder dan de huidige plannen van GroenLinks. De lijsttrekkersverkiezingen zijn volgens haar een uitgelezen kans ‘om de koers binnen GroenLinks aan te passen.’ Klaver stelde zich in december kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Leden van GroenLinks hadden tot en met 5 januari om zich kandidaat te stellen.