UB blijft open tot na middernacht

AMSTERDAM – De Universiteitsbibliotheek van de UvA experimenteert vanaf deze week met ruimere openingstijden. Sinds afgelopen maandag is de bibliotheek dagelijks tot één uur ’s nachts geopend. Studenten lijken positief, maar het initiatief valt niet bij iedereen in goede aarde. 

In een persbericht heeft de UvA deze week naar buiten gebracht te gaan starten met een pilot. Tot en met 12 april sluiten de deuren van de UB niet langer om kwart voor twaalf, maar om één uur ’s nachts. Het idee werd afgelopen zomer al geopperd door de Centrale Studentenraad. Volgens hen groeide onder studenten de behoefte aan langere openingstijden, en zou de universiteit meer faciliteiten moeten bieden aan studenten die liever ’s nachts studeren. 

De Studentenraad stelde in eerste instantie voor om de bibliotheek vierentwintig uur per dag open te houden, maar in overleg met de UB is nu voor deze pilot gekozen. Hierbij zal worden bijgehouden hoeveel studenten daadwerkelijk gebruikmaken van de langere openingstijden, met name in de tentamenperiodes. Aan de hand van die resultaten wordt besproken of de UB haar openingstijden definitief gaat aanpassen. 

NAP Nieuws nam maandagnacht een kijkje in de Universiteitsbibliotheek om te peilen hoe de nieuwe openingstijden bevallen.