Nationale Tulpendag staat dit jaar in teken van Make-A-Wish

AMSTERDAM – De officiële opening van het tulpenseizoen vindt vandaag plaats in Amsterdam. Met de ceremonie wordt ook het 30-jarige jubileum van goededoelenstichting Make-A-Wish Nederland afgesloten. 

Het thema van Nationale Tulpendag dit jaar, ‘Colours of the World’, sluit perfect aan bij Make-A-Wish Nederland, vindt Hanneke Verburg, algemeen directeur van Make-A-Wish Nederland. Het is de missie van de stichting om de wens van elk kind in vervulling te laten gaan.

Jaarlijks wordt er voorafgaand aan de Nationale Tulpendag een nieuwe tulp vernoemd. Een vrijwilliger van Make-A-Wish nam daarom contact op met de organisator van de Nationale Tulpendag, Tulpenpromotie Nederland. Verburg: ‘Want hoe gaaf zou het zijn als een tulp naar onze stichting zou worden vernoemd?’

Arjan Smit, voorzitter van Tulpenpromotie Nederland, was gelijk enthousiast. ‘Het is een prachtige stichting. Wij werken jaarlijks met een tulpenprinses, die officieel het tulpenseizoen opent, en binnen de stichting zijn er een aantal kinderen met de wens om prinses te worden. Daarom is het een match in meerdere opzichten.’

Dit jaar zijn er niet één, maar drie tulpenprinsesjes aangewezen. Evy (5), Femke (6) en Zoé (6), wenskinderen van Make-A-Wish, krijgen op Nationale Tulpendag een koninklijke behandeling, waaronder een rondleiding in het paleis op de Dam. Gedurende de dag staat actrice Fockeline Ouwekerk, de drie prinsesjes bij als ambassadrice van Make-A-Wish.

Samen openen zij om 13:00 de tulpentuin op de Dam. Daar staan meer dan 200.000 tulpen klaar om geplukt te worden. Iedereen mag gratis twintig tulpen plukken. De organisatie verwacht dat rond 17:00 alle tulpen zijn geplukt.

Tulipa ‘Make-A-Wish’

De feestelijkheden van de opening van het tulpenseizoen startten afgelopen maandag. Twee van de drie tulpenprinsesjes, Femke en Zoé, doopten de nieuwe, rode tulp: Tulipa ‘Make-A-Wish’. De bloem is vijftien jaar geleden per toeval gevonden in een veld met witte tulpen en sindsdien vermeerderd. De tulp heeft volgens Smit een duidelijke link met de wenskinderen. ‘Het is een stevige tulp die je het hele tulpenseizoen, dat tot medio mei duurt, tot bloei kunt laten brengen. De tulp symboliseert de kracht van de wenskinderen – de kracht om tegen een ziekte te vechten.’