Amsterdamse CDA en VVD willen navolging landelijk drugsbeleid

AMSTERDAM – De Amsterdamse fracties van CDA en VVD hebben donderdagmiddag een motie ingediend om het bezit van minder dan vijf XTC-pillen strafbaar te stellen. Ook hebben de partijen een motie ingediend waarin zij vragen om een concreter Amsterdams drugsbeleid. De moties werden ingediend tijdens een discussie over het Amsterdamse drugsbeleid in de raadsvergadering.

Diederik Boomsma (CDA) lichtte de moties in de gemeenteraad toe. Hij vindt het vreemd dat Amsterdam andere richtlijnen heeft dan Nederland. In Amsterdam wordt er voor het bezit van vijf pillen momenteel niet vervolgd. ‘Ik vind het onzin dat we bij voorbaat al zeggen dat er niet zal worden vervolgd’, zegt hij. ‘Het is nu eenmaal illegaal. We moeten gewoon de wet volgen.’

Deze moties staan lijnrecht tegenover de oproep van D66 om op landelijk niveau een discussie te beginnen over de regulering van harddrugs. In samenwerking met Jellinek, een van de grootste instellingen voor verslavingszorg in Nederland, en onderzoeker Ton Nabben, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, presenteerde zij een manifest. Daarin bepleit de partij dat reguleren van harddrugs beter is dan verbieden.

Ook de Amsterdamse GroenLinks-fractie is voor het legaliseren van XTC. Raadslid Marianne Poot (VVD) stelde donderdagmiddag vragen hierover aan GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma. ‘Denkt u dat legalisering ervoor zorgt dat criminelen een normale baan gaan zoeken?’ Roosma: ‘Dat is te makkelijk gezegd. Maar legalisering zal wel bijdragen aan de normalisering van de markt zoals dat ook bij andere genotsmiddelen is.’ Dat de problemen daarmee gelijk worden opgelost, denkt zij ook niet.

Er zal in april verder worden gesproken over de aanpak van de drugscriminaliteit in Amsterdam.