Nog veel onduidelijkheid over aardgasvrij Amsterdam

AMSTERDAM – Als het aan de gemeente ligt is Amsterdam tegen 2040 volledig van het aardgas af. Ook de Stadionbuurt in Amsterdam-Zuid zal de transitie moeten ondergaan. Gisteravond organiseerde de gemeente een informatiebijeenkomst over haar plannen in Het Amsterdams Proeflokaal op het Stadionplein.  

De opkomst voor de informatiebijeenkomst is hoog. Net als de gemiddelde leeftijd van de gegadigden. De verschillende zaaltjes op de eerste verdieping van horecagelegenheid en zaalverhuur Het Amsterdams Proeflokaal zitten vol met Amsterdammers die willen weten waar zij aan toe zijn. Wat betekent de energietransitie voor hun buurt? En wat wordt er van hen verwacht?

Theun Koelemij opent de informatieavond namens de gemeente. Het doel van de avond is het geven van voorlichting over de energietransitie. Het is niet de bedoeling dat het beleid van de gemeente bevraagd wordt. ‘We zijn geen politiek café, of een werkcollege op een technische universiteit. De vraag of we aardgasvrij moeten en waarom, moet achterwege worden gelaten.’ Zijn uitspraak leidt tot irritatie in het publiek. ‘Waarom zijn we hier dan?’ vraagt iemand met een zwaar Amsterdams accent zich hardop af. 

Veel vragen

De buurtbewoners krijgen meerdere mogelijkheden voorgelegd als het gaat om alternatieven voor aardgas. Mensen kunnen bijvoorbeeld elektrisch gaan koken in plaats van op gas. Ook legt het team van de gemeente uit hoe het Amsterdams warmtenetwerk in elkaar steekt en tot in hoeverre dat systeem momenteel voldoet aan de doelstellingen van 2040. ‘Het warmtenet is een soort groot CV-systeem: het water wordt op bepaalde plekken in de stad verwarmd en dat stroomt dan rond om andere wijken te verwarmen’, legt Koelemij’s collega Bram van Beek uit. Die opwarming zelf is nog niet helemaal aardgasvrij, maar moet dat wel worden.

Sommige bewoners zijn al bezig hun woning te verduurzamen, anderen zijn sceptisch. Als ze een warmtepomp in huis krijgen, werkt die dan wel als het echt heel koud is? Wat zijn de kosten? Wie draait daarvoor op? Hoeveel overlast ontstaat er bij de aanleg van een nieuw energienetwerk? Op welke termijn moet het in de Stadionbuurt gebeurd zijn? Veel van hun vragen kunnen niet worden beantwoord. Daar zijn de plannen van de gemeente simpelweg nog niet concreet genoeg voor. De avond is dan ook voornamelijk een eerste voorlichting en een poging om de buurt bij het proces te betrekken.

Reacties

‘Het is heel makkelijk’, zegt buurtbewoner Fred (78) na afloop. ‘De netbeheerder moet het allemaal regelen en de overheid moet het gaan betalen.’ De gemeente hoeft wat hem betreft ook niet eerst naar de mensen te luisteren en moet de energietransitie gewoon doordrukken. ‘Zo deden ze het vroeger toch ook?’

Jennifer (66) is het met Fred eens. ‘We moeten uiteindelijk toch van het gas af. Dan kan je wel allemaal opties aan de mensen geven, maar de woningbouwvereniging kan het veel makkelijker zelf doorvoeren.’ De informatieavond vond zij geen succes. Er is voor haar geen duidelijkheid gekomen over het hoe en wanneer van de transitie. ‘Ik vond het een flutavond.’

Succes

Tijdens de borrel loopt Koelemij tussen de mensen die de avond met elkaar nabespreken. Of hij de avond wél een succes vond? ‘Ja, ik ben van de gemeente dus ik vond het natuurlijk een geslaagde avond’, zegt hij. ‘Er zijn hier zo veel verschillende mensen met verschillende belangen aanwezig.’ Ieders situatie is weer anders. We kunnen niet voor iedereen nu meteen duidelijkheid verschaffen.’

Gezien de leeftijd van de meeste aanwezigen is dat juist wel wat ze willen. Duidelijkheid. Nu. Deze mensen hebben geen behoefte aan ideeën voor op de lange termijn. Ook voor Fred zijn de toekomstplannen niet zo belangrijk. ‘Maar’, zegt hij. ‘Ik moet aan mijn kleinkinderen denken.’

Beeld: Charlotte Werkman