Lazarus verkozen tot beste grote musical van 2019

AMSTERDAM – De musical Lazarus is volgens de vakjury de beste grote musical van 2019. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt tijdens de negentiende editie van het Musical Awards Gala in de RAI in Amsterdam. De AD Publieksprijs ging naar ANASTASIA.

De zevenkoppige jury, bestaande uit onder andere Alex Klaasen en Tania Kros, kroonde Lazarus tot de beste grote musical van Nederland. Albert Verlinde, directeur van de productiemaatschappij Stage Entertainment, nam de prijs dankbaar in ontvangst. ‘Ik ben blij. Nederland is een musicalland en dat bewijzen we van klein tot groot’, zo sprak hij in zijn speech tot de aanwezigen. De andere genomineerden waren Kinky Boots en ANASTASIA. Laatstgenoemde werd door het publiek verkozen tot beste musical van 2019.

In totaal viel Lazarus vier keer in de prijzen. Ook in de categorieën beste mannelijke hoofdrol, beste vormgeving en beste regie kwam Lazarus als winnaar uit de bus.

Lazarus vertelt het verhaal van David Bowies alter ego Thomas Newton. De musical neemt je mee door zijn leven, dromen en obsessies. Vele hits van Bowie als ‘Changes’, ‘Heroes’ en ‘Absolute Beginners’ passeren de revue.

Naast de twaalf reguliere categorieën besloot het bestuur van Stichting Musical Awards dit jaar een eenmalige prijs uit te reiken: De Musical Award voor Unieke Prestatie. Deze award werd door Pieter van Vollenhoven uitgereikt aan Soldaat van Oranje. De musical verdient volgens het bestuur deze prijs vanwege de ongekend lange speelduur, het unieke bezoekersaantal van meer dan drie miljoen en de bijdrage aan de nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog in het jaar dat Nederland 75 jaar is bevrijd.

Winnaars Musical Awards 2020:

Beste musical groot: Lazarus – Stage Entertainment Nederland

Beste musical klein: Fun Home – Opus One

Vrouwelijke hoofdrol: Renée van Wegberg (Fun Home)

Mannelijke hoofdrol: Pieter Embrechts (Lazarus)

Vrouwelijke bijrol: Gerrie van der Klei (ANASTASIA)

Mannelijke bijrol: Dennis Willekens (Kinky Boots)

Aanstormend talent: Dominique de Bont (Fun Home)

Beste script/liedteksten/vertaling: Jurrian van Dongen (Kinky Boots)

Beste muziek/arrangementen: Fons Merkies (Brugklas de Musical)

Beste vormgeving/toonbeeld: Jan Versweyveld (Lazarus)

Beste regie: Ivo van Hove (Lazarus)

Beste choreografie: Peggy Hickey (ANASTASIA)