Activist Geerte Piening trots op vervanging plaskrul

Amsterdam – De plaskrul op de Noordermarkt wordt vervangen door een toilethuisje waarin mannen, vrouwen en mindervaliden kunnen plassen. NAP Nieuws sprak hierover met Geerte Piening, de activist die sinds 2017 strijdt tegen het gebrek aan openbare toiletvoorzieningen voor vrouwen in Amsterdam.

Toen activist Geerte Piening in 2017 een boete tegen wildplassen aanvocht, vond de rechter dat ze gebruik had moeten maken van de plaskrul. ‘Dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen,’ had de rechter destijds gezegd. Bizar, vond Piening, want ‘die plaskrullen zijn bedoeld voor mensen met een penis,’ zegt ze aan de telefoon. 

In Amsterdam zijn er momenteel nog veertig van zulke plaskrullen door de stad verspreid, tegenover vijf toilethuisjes die ook voor vrouwen en mindervaliden toegankelijk zijn. Dat gaat binnenkort veranderen. Het donkergroene urinoir op de Noordermarkt wordt vervangen door een ‘MVG toiletunit’, toilethuisjes waarin mannen, vrouwen en gehandicapten hun behoefte kunnen doen. Dat meldde Het Parool gisteren in een nieuwsbericht. Ook het Rembrandtplein en de Appeltjesmarkt zijn beoogde locaties voor de ‘MVG toiletunits’, zo laat een woordvoerder van de gemeente aan NAP Nieuws weten. 

Dat de urinoirs worden vervangen door toilethuisjes, vindt Piening een goede zaak. ‘Ik vond het belachelijk dat er nauwelijks openbare toiletten voor vrouwen waren in de stad,’ zegt ze. ‘Dat heb ik in 2017 en de jaren daarna aangekaart. Dat de gemeente dit daadwerkelijk heeft opgepakt, had ik niet durven dromen.’

De gemeente heeft naar je geluisterd. 
Piening: ‘Uiteindelijk wel. Toen ik het gebrek aan openbare toiletten voor vrouwen aankaartte, duurde het even voordat de gemeente in actie kwam. Ik zag dat de gemeentes Rotterdam en Utrecht dit probleem veel sneller oppakten door openbare toiletten voor vrouwen te plaatsen. Pas nadat ik een open brief had geschreven naar burgemeester Halsema, is er wat meer schot in de zaak gekomen.’

Wat heeft de gemeente sindsdien gedaan aan het probleem?
‘Ik ben in contact geweest met D66-raadslid Ilana Rooderkerk. Zij heeft het initiatiefvoorstel ‘baas over eigen blaas’ ingediend dat op 8 mei 2019 door de gemeenteraad is aangenomen. Door het aannemen daarvan heeft de gemeente de toiletten in gemeentegebouwen opengesteld, zoals politiegebouwen en brandweerkazernes. Ik weet ook dat de gemeente bij het bouwen van fietsenstallingen en parkeergarages nu rekening houdt met het plaatsen van openbare toiletten die voor iedereen toegankelijk zijn.’

Wat doet dat met jou?
‘Ik ben blij en trots. Mede door die toilethuisjes die nu worden geplaatst, zie ik dat het straatbeeld aan het veranderen is. Ik verwacht dat er de komende jaren nog meer voorzieningen bij komen.’ 

Volgens Het Parool zullen de donkergroene plaskrullen uit het Amsterdamse straatbeeld verdwijnen. Vind je dat jammer?
‘Daar heb ik niet echt een mening over. Ik vind die dingen wel goor, maar dat doet er verder niet toe. Volgens mij is het belangrijker dat er een oplossing komt voor het probleem dat alleen mannen van die plaskrullen gebruik kunnen maken. Die oplossing is er nu.’ 

Wil je weten waar in Amsterdam openbare toiletten (M/V/X) te vinden zijn? Dat kan door de HogeNood app te gebruiken of door naar deze kaart te kijken.