Airbnb Amsterdamse woningen illegaal

AMSTERDAM – Het verhuren van woningen aan toeristen in Amsterdam is illegaal. Dat bevestigt de gemeente Amsterdam aan NAP Nieuws.

Amsterdam had eigen regels over het verhuren van vakantiewoningen, zoals een meldplicht. Daardoor was er geen vergunning nodig. In een uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, werden die regels vandaag onwettig verklaard. Omdat in Amsterdam momenteel geen vergunning aangevraagd kan worden, is alle vakantieverhuur illegaal. 

Gemeenten mogen volgens de Huisvestingswet geen woningen uit de woningvoorraad onttrekken. Dat houdt in dat woningen niet mogen worden verhuurd aan toeristen via bijvoorbeeld Airbnb, tenzij hier een vergunning voor is verleend. De gemeente Amsterdam mag volgens de rechter geen eigen regels maken die geen vergunning vereisen. 

Wethouder Wonen Laurens Ivens (SP) laat weten verrast te zijn door de uitspraak. Volgens Ivens is alle vakantieverhuur nu illegaal in Amsterdam. Er is momenteel geen systeem in Amsterdam waarbij een vergunning aangevraagd kan worden voor het verhuren van woningen aan toeristen. De gemeente moet nog een besluit nemen over het uitdelen van boetes.

Ivens ziet de uitspraak als een ‘belangrijke kans’, omdat die helpt bij het beperken van toeristische verhuur. ‘Amsterdam knokt al jaren tegen de explosieve groei van vakantieverhuur.’ Ook laat Ivens weten de precieze gevolgen van de uitspraak nog verder uit te zoeken.

Nieuwe wet 

De uitspraak van de rechter geldt voor verhuurders en toeristen die vanaf nu een vakantiewoning willen huren. Amsterdammers die in het verleden hebben gemeld dat ze een vakantiewoning verhuurden, krijgen geen boete. Momenteel ligt de Wet Toeristische Verhuur bij de Tweede Kamer. Die zou een wettelijke meldplicht wel mogelijk maken, meldt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. 

De zaak werd aangespannen door een Amsterdamse, die in 2018 haar huis voor vijf dagen verhuurde aan Amerikaanse toeristen. Ze had vooraf geen vrijstelling aangevraagd bij de gemeente en daarom kreeg ze een boete van 6000 euro opgelegd. Die boete hoeft ze nu niet te betalen, want de gemeente kon haar geen boete geven op basis van de meldplicht.

Het was onder de oude regels alleen toegestaan een woning te verhuren voor maximaal dertig nachten per jaar. Ook mocht aan niet meer dan vier personen per nacht worden verhuurd en moest de vakantieverhuur gemeld worden bij de gemeente.