Aantal vluchten Schiphol gedaald, toch recordaantal passagiers

Amsterdam – Het aantal vluchten vanaf Schiphol nam voor het eerst sinds 2010 licht af, maar het aantal passagiers nam afgelopen jaar met een procent toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdagochtend. In 2018 waren er nog 499 duizend vliegtuigen die landden of opstegen, in 2019 waren dat er 496 duizend: een krimp van een half procent.

‘Dat het totaal aantal vluchten afnam, maar het aantal passagiers toenam, heeft twee verklaringen’, zegt Marjolijn Jaarsma onderzoeker bij het CBS tegen NAP Nieuws. Allereerst was er een forse afname van het aantal vrachtvluchten op Schiphol van zes procent, terwijl het aantal passagiersvluchten met bijna twee procent steeg. Dat levert een totale krimp van een half procent op.

Daarnaast worden de vliegtuigen efficiënter gevuld. In 2017 zaten er nog gemiddeld 138 passagiers in een vliegtuig, in 2019 waren dat er 144. Dat komt doordat er minder lege plaatsen overblijven en omdat de vliegtuigen groter zijn en meer zitplaatsen hebben. 

Ook op de andere Nederlandse luchthavens nam het aantal passagiers toe. In 2019 reisde een recordaantal van ruim 81 miljoen passagiers via een van de vijf nationale luchthavens (Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde), een groei van zo’n twee procent ten opzichte van 2018. De meest populaire bestemmingen in 2019 waren Londen (1,75 miljoen passagiers), Barcelona (1,69 miljoen passagiers) en Dublin (1,31 miljoen passagiers). 

De nieuwe cijfers van het CBS komen in een periode van flinke maatschappelijke discussie over ons vlieggedrag. Zo adviseerde de commissie-Remkes op 14 januari dat Schiphol alleen mag groeien als de totale stikstofuitstoot van de luchtvaartsector verminderd wordt en diende GroenLinks-kamerlid Suzanne Kröger vorig jaar een initiatiefwet in waardoor vluchten tussen Nederland en België verboden worden. Ook bleek uit een uitgelekte nota dat minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen wil dat de trein binnen een straal van 800 kilometer een goed alternatief voor het vliegtuig gaat worden.