Café Pakhuis Wilhelmina: ‘Tranen in je ogen in je eigen tent’

AMSTERDAM – In de rubriek Verloren Amsterdam zoomen we dagelijks in op stukjes Amsterdam die dreigen te verdwijnen of inmiddels tot de historie behoren. Vandaag: herinneringen ophalen aan het legendarische Café Pakhuis Wilhelmina met oud-eigenaar Brian Bik.

Brian Bik in café Kanis en Meiland

Soms zou je weleens even terug willen in de tijd, gewoon om een bepaalde plek binnen te kunnen lopen en zelf te ervaren hoe het toen écht was. Die neiging krijg je als je Brian Bik en Cees Reus, oud-eigenaren van het in 2015 gesloten Café Pakhuis Wilhelmina, herinneringen hoort ophalen. Het was, naast de groep mensen die er vaak kwam, vooral de live muziek die Brian het meest is bijgebleven. ‘Als het van het podium afspetterde, dan kon je bijna tranen in je ogen krijgen. En dan sta je in je eigen tentje.’

Sinds het sluiten van het café in 2015 is er eigenlijk niets voor in de plaats gekomen dat het kan vervangen, erkennen Brian en Cees. Of het een grotere tendens is dat er steeds minder plekken voor live muziek komen in de stad, durven ze niet te zeggen, maar één ding staat vast: Pakhuis Wilhelmina, dat was uniek in z’n soort.

Foto door Tinka Hoek.

Tinka Hoek werkte een paar jaar achter de bar bij Café Pakhuis Wilhelmina, en ook zij kijkt nostalgisch terug op die tijd. ‘Er zijn daar echt vriendschappen gevormd. Af en toe kom je in de stad nog weleens mensen uit die tijd tegen. Dan drink je samen een biertje, en zeg je tegen elkaar: wat was het toch fijn, hè.’

Op het afscheidsfeest in februari 2015 maakte Tinka foto’s, die hieronder te zien zijn.