Festivaldirecteur Unseen over faillissement: ‘Ik ben nog niet uitgevochten’

AMSTERDAM – De drie commerciële bedrijven achter fotografiefestival Unseen zijn deze week failliet verklaard. Dat laat festivaldirecteur Caroline van Leuven aan NAP Nieuws weten. De stichting Unseen Foundation, die niet failliet is, maakt mogelijk een doorstart.

De bedrijven waarover faillissement is uitgesproken, zijn Unseen Amsterdam, Unseen Media en Unseen International. De drie bv’s waren samen met de stichting Unseen Foundation verantwoordelijk voor het organiseren van het jaarlijkse internationale fotografiefestival op het Westergasterrein. 

Van Leuven vertelt dat Unseen samen met curator Angelina Bakker de mogelijkheden onderzoekt voor een doorstart van het festival. ‘Ik ben nog niet uitgevochten,’ zegt Van Leuven tegen NAP Nieuws. ‘Ik geloof enorm in de missie van Unseen. Wij laten werk van ongezien talent zien en ongezien werk van gevestigd talent. Het verdwijnen van dit festival zou een enorm verlies zijn voor het culturele landschap van Amsterdam.’

Kim Kuijpers, creatief directeur van Westergas, laat weten het te betreuren dat Unseen faillissement heeft moeten aanvragen. ‘Het festival is een belangrijke event op onze culturele agenda,’ zegt ze tegen NAP Nieuws in een reactie. 

Volgens Van Leuven gaan de voorbereidingen van het geplande festival in september 2020 wel door. ‘Het Unseen-team is in volle gang om het evenement te laten plaatsvinden,’ zegt ze. 

Unseen wordt sinds 2012 georganiseerd op het Westergasterrein in Amsterdam. Bij de laatste editie in 2019 namen er 53 galeries van over de hele wereld deel aan het festival, waaronder uit Iran, Japan en Ghana. Het festival trok in 2019 meer dan 25 duizend bezoekers.