Lerarenstaking op de Dam: ‘We zijn er klaar mee!’

AMSTERDAM – Honderden leraren verschenen vanochtend niet zoals gebruikelijk voor de klas, maar verzamelden zich op de Dam om te demonsteren. Voor de derde keer in een jaar tijd vragen zij op deze manier om structureel meer investeringen in het onderwijs. Om de werkdruk te verlagen, kinderen meer aandacht te kunnen bieden en het lerarentekort aan te kunnen pakken. 

NAP Nieuws werd vandaag op sleeptouw genomen door Salim Ahrouch, leraar van groep acht van de Bernardus van Bockxmeerschool. Hij en zijn collega’s reisden vanuit Hoorn af naar Amsterdam om te staken. ‘Normaal staak ik niet’, vertelt hij. ‘Maar het kan nu niet meer anders. Er moet nu echt wat gebeuren.’ Over zijn leerlingen maakt hij zich weinig zorgen vandaag. ‘Die zijn vandaag allemaal leuke dingen aan het doen. Sommigen zijn naar het zwembad, want daar krijgen ze vandaag korting’, glimlacht hij.  

Felle speech
Ook voor de docenten was er vandaag vermaak geregeld. Op een groot podium voor Madame Tussauds maakte cabaretier Dolf Jansen zijn opwachting, die de docenten een hart onder de riem kwam steken. Serieuzer werd het toen PvdA-wethouder Marjolein Moorman naast hem verscheen en een felle speech hield over de tekorten in het onderwijs. Haar woorden werden met luid gejuich ontvangen. De staking werd afgesloten met een mars door de Spuistraat, waarin de spandoeken nogmaals hoog in de lucht werden gestoken. 

Amsterdam is niet de enige stad waarin fanatiek gestaakt werd vandaag. Landelijk sluiten er 4.200 scholen hun deuren, ruim de helft van alle basis- en middelbare scholen in Nederland. Enkele andere steden waarin protesten werden georganiseerd zijn Rotterdam, Den Haag, Maastricht en Groningen. Minister Arie Slob bezocht vandaag vier scholen door heel Nederland om met leraren in gesprek te gaan over het docententekort. 

Zie hieronder een deel van de toespraak van Wethouder Moorman.