Coronavirus maakt laagseizoen nog rustiger voor Amsterdam

AMSTERDAM – De helft van de Chinese vluchten van en naar Schiphol is nu geschrapt. Chinese toeristen die met die vliegtuigen zouden komen, blijven thuis. Wat merkt Amsterdam daarvan?

Op de deur van Chinees restaurant Golden Garden hangt een poster van de Keukenhof. Volledig in het Chinees, net als de andere bordjes en stickers bij de ingang. Normaal gesproken wordt dit restaurant op het Delflandplein in Nieuw-West druk bezocht door touringcars vol Chinese toeristen, maar op donderdagmiddag rond lunchtijd is het op een paar tafels na leeg. De vliegtuigen met toeristen komen niet meer, vanwege het Coronavirus.

Gehalveerd

Een paar vliegmaatschappijen vliegen nog van Amsterdam naar China, of terug. Maar doordat KLM alle vluchten van en naar China schrapte, halveerde het aantal Chinese vluchten dat wekelijks op Schiphol landt en vertrekt. Normaal gesproken zijn dat er ongeveer honderd, laat een woordvoerder van de luchthaven weten. Veel Chinese toeristen die naar Amsterdam zouden komen, moeten nu thuis blijven.

KLM besloot vorige week eerst minder vluchten naar China uit te voeren, omdat die niet meer rendabel waren nu weinig mensen nog naar China willen. Dat liet een woordvoerder aan NOS weten. Een dag later annuleerde de vliegmaatschappij alle vluchten, na adviezen van onder andere de World Health Organization, om zo de verspreiding van de ziekte te beperken. China Southern, China Eastern, Xiamen Airlines en Cathay Pacific vliegen nog wel van Schiphol naar China.

Sunny Huang, eigenaar van Golden Garden, merkt daar nu de gevolgen van. ‘De enige groepen die nog komen reisden naar Nederland voordat het niet meer kon,’ zegt ze. Door de geannuleerde vluchten loopt ze veel inkomsten mis.

Boekingen

Voor andere toeristische bedrijven in Amsterdam zijn de gevolgen minder groot. Lovers Canal Cruises biedt hun rondvaarten onder andere in het Mandarijn aan, maar ook in achttien andere talen. Daardoor zijn zij niet van Chinese gasten afhankelijk. Bovendien is het laagseizoen, dus komen sowieso weinig Chinese toeristen naar Nederland. ‘De impact is niet zo groot als wanneer dit in het hoogseizoen zou gebeuren,’ zegt Sergio Segers, woordvoerder van Lovers. ‘Maar hoe langer het duurt, hoe groter het effect zal zijn.’

Chinese Speaking Services and Tours had in eerdere jaren ook geen klanten in februari. Het bedrijf levert Chinees sprekende gidsen aan reizigers in Nederland. Wel komen in deze tijd van het jaar normaal gesproken de boekingen voor het komende seizoen binnen. Maar op dit moment is er nog geen enkele boeking geweest, zegt eigenaar Vera Habers.

In februari 2019 overnachtten volgens het CBS 11 duizend mensen uit China in Amsterdamse hotels. Het is maar de vraag of dat aantal in 2020 geëvenaard zal worden. Wanneer er weer meer vliegtuigen uit China kunnen komen, is nog onduidelijk. Tot die tijd blijft het rustig in de Golden Garden.