Geen verklaring Darnell T. ‘parkeergaragemoord’

AMSTERDAM – Darnell T., die wordt verdacht van moord in vereniging op Orpheo Gefferie, blijft in voorlopige hechtenis. Dat oordeelde de rechtbank Amsterdam vrijdagochtend bij een pro-formazitting. De advocaat van de verdachte verzocht de rechtbank tot opheffing van de voorlopige hechtenis, maar de rechter wees dat verzoek af. 

Gefferie overleed op 18 mei 2019 in het ziekenhuis ten gevolge van een schotwond. De hoofdverdachte, de 20-jarige Erxinio L., is nog altijd voortvluchtig. Nadat een ruzie bij een parkeerautomaat in de Amsterdamse parkeergarage The Bank Rembrandtplein was ontstaan, zou Darnell T. een vuurwapen uit een auto hebben gehaald en hebben overhandigd aan Erxinio L.. Daardoor zou Darnell T. medeplichtig zijn aan de moord. De ruzie ontstond tussen twee groepen die uit waren geweest in de clubs Blue Ivy en Air. 

Er zijn videobeelden beschikbaar waarop de moord is vastgelegd. Ook is te zien dat Darnell T. iets overhandigt aan Luntungan. Ooggetuigen bevestigen dat. Volgens de advocaat van de verdachte Gerald Roethof is het onduidelijk wat Darnell T. aan Luntungan geeft, en is het slechts een ‘conclusie’ dat dat een vuurwapen zou zijn; geen waarneming. Dat er uit camerabeelden wordt geconcludeerd dat Darnell T. het wapen overhandigde, zou getuigen van een ‘tunnelvisie’. 

De officier van justitie verzette zich tegen het verzoek tot vrijlating omdat het onderzoek nog loopt, er sprake is van een vluchtgevaar, en omdat de verdachte opnieuw een dergelijk ernstig misdrijf zou kunnen begaan.

De rechter en officier van justitie drongen erop aan dat de verdachte een verklaring zou afleggen, wat hij nog niet heeft gedaan. De reden hiervoor is onduidelijk. Hoe eerder hij dat doet, hoe beter ernaar kan worden gekeken, verzekerde de officier van justitie.

Op 1 mei zal er weer een pro-formazitting plaatsvinden. Zes getuigen zullen daarvoor nog verklaringen afleggen. Darnell T., die al acht maanden vastzit, zal tenminste tot die tijd in hechtenis blijven.