Jaren ’60-panden met uitsterven bedreigd

AMSTERDAM – In de rubriek Verloren Amsterdam zoomen we dagelijks in op stukjes Amsterdam die dreigen te verdwijnen of inmiddels tot de historie behoren. Vandaag: bedreigd erfgoed.

Gebouwen uit de jaren ‘60 dreigen uit het straatbeeld van Amsterdam te verdwijnen. Niet alleen de bekende betonnen blokkendozen van de wederopbouwperiode, maar ook de bijzondere experimentele architectuur wordt in hoog tempo gesloopt voor woningbouw. Volgens Norman Vervat van erfgoedvereniging Heemschut ‘dreigt de architectuur van een hele periode te verdwijnen.’

Langzaam maar zeker worden de meest bijzondere bouwwerken van deze periode beschermd. Het publiek heeft hier echter niet altijd begrip voor. De historische waarde is namelijk niet altijd direct van de gebouwen af te lezen. Vervat legt ons uit ‘waarom ook gebouwen die op het eerste oog niet mooi of bijzonder zijn beschermd moeten worden.’