Indische sporen langs de Amsterdamse grachten

AMSTERDAM – In de rubriek Verloren Amsterdam zoomen we dagelijks in op stukjes Amsterdam die dreigen te verdwijnen of inmiddels tot de historie behoren. Vandaag: de vergeten invloed van Indonesië op de Amsterdamse architectuur.   

 Ruim 350 jaar lang was Indonesië een kolonie van Nederland. Al die eeuwen werden specerijen als kardemom, kaneel, peper en kruidnagel uit de Indonesische archipel verscheept en door Nederlandse handelaren over de hele wereld verkocht. ‘Wat weinig mensen echter weten, is dat Indonesië ook een enorme invloed heeft gehad op de Nederlandse architectuur’, vertellen Peter Bouman en Frans Leidelmeijer. 

Peter Bouman is voorzitter van Stichting Pelita, een vereniging die zich inzet voor ouderen die na de Tweede Wereldoorlog en Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland kwamen. Frans Leidelmeijer is kunsthandelaar- en expert en geeft momenteel lezingen over de Indische en Indonesische kunst.

Om vergeten Indische verhalen levend te houden, organiseren zij sinds acht jaar de rondvaart De Gordel van Smaragd. Speciaal voor NAP Nieuws geven Bouman en Leijdelmeijer een korte rondleiding op één van de favoriete stops van hun rondvaart: Stadsarchief De Bazel op de Vijzelstraat.