Activisten willen rondje fietsen op ringweg Amsterdam 

AMSTERDAM – Een groep activisten is van plan morgenochtend de ringweg op te fietsen. ‘Als de boeren met hun tractoren over de snelweg mogen rijden, mogen wij dat op onze kleine voertuigen ook.’

Het protest is een initiatief van beroepsactivist Frank van der Linde. Hij vindt dat de boeren tijdens hun protesten in de afgelopen maanden vrij spel hebben gekregen van het Openbaar Ministerie (OM). Er werd door de autoriteiten te weinig ingegrepen wanneer zij met hun tractoren over de snelweg reden, beweert hij. ‘Wij willen de dubbele standaard van het OM onder de aandacht brengen door deze enigszins absurdistische actie,’ zegt van der Linde. ‘Bij andere demonstraties, zoals die van Extinction Rebellion, worden er namelijk wél arrestaties uitgevoerd. Waarom doet de politie dat niet bij de boeren?’

Van der Linde acht de kans dat hij toestemming krijgt om daadwerkelijk over de snelweg te fietsen nihil. Toch wil hij het proberen. Het liefst onder begeleiding van de politie. ‘Als we worden tegengehouden, zullen we kort met de agenten in discussie gaan, ’ zegt hij. ‘Daarna maken we rechtsomkeert en fietsen we naar het gebouw van het OM aan het IJ om de officier van justitie ter verantwoording te roepen.’

Een woordvoerder van het OM zegt niet inhoudelijk te willen reageren en af te wachten hoe het protest zal verlopen.

Afgelast boerenprotest

In eerste instantie was het de bedoeling vanuit Amsterdam naar Den Haag te fietsen. De boeren hadden aangekondigd daar op woensdag weer te gaan protesteren tegen de stikstofmaatregelen van de overheid. Hoewel dit protest voorlopig door de organisatoren is afgelast, zijn de fietsers van plan alsnog een rondje op de ringweg van Amsterdam te fietsen.

Afgelopen woensdag was Van der Linde een van de insprekers bij de raadscommissie Algemene Zaken van de gemeente. Daar nodigde hij de raadsleden uit om met hem mee te fietsen. Of er leden zijn die op zijn uitnodiging ingaan, is niet duidelijk. Op facebook hebben 57 mensen aangegeven te komen en ruim negenhonderd op geïnteresseerd geklikt. Van der Linde verwacht enkele tientallen fietsers.