Historische salonboten dreigen te verdwijnen

AMSTERDAM – In de rubriek Verloren Amsterdam zoomen we dagelijks in op stukjes Amsterdam die dreigen te verdwijnen of inmiddels tot de historie behoren. Vandaag: historische salonboten verdwijnen uit de grachten.

Salonboot de Salute beweegt zich op deze frisse, maar zonnige, februari-ochtend soepel door de smalle grachten van het centrum van de stad. De elektrische motor drijft het kleine, idyllische bootje aan dat door menig toerist op de foto gezet wordt. Maar hoe lang schippers Geert van Deurzen en Rogier van Meer nog zulke rustgevende rondjes kunnen varen, is onzeker.

Nota Varen
Vorig jaar bracht de gemeente namelijk de Nota’s Varen uit, waarin de nieuwe maatregelen omtrent het varen op en om de Amsterdamse grachten worden aangekondigd. Het doel: de drukte op het water en de daarmee gepaarde overlast inperken. Feestende studenten verplaatsten zich weer naar de kroeg, maar voor andere opvarenden hebben deze nota’s serieuzere gevolgen. 

Zo gaf de gemeente aan het maximaal aantal vergunningen flink in te perken. Vanaf 2022 wordt hiervoor een open loting gehouden, waarvoor in principe iedereen uit Europa zich in kan schrijven. Voor kleine Amsterdamse ondernemers, met soms slechts een boot, zoals Van Deuzen, kan dit echter de doodsteek betekenen. 

Grabbelton
Waar grote rederijen namelijk al hun boten in de ‘grabbelton’ van de loting stoppen en er vervolgens wellicht een paar kwijtraken, is het snel gedaan met ondernemers die slechts een boot hebben.

Zo raken kleine ondernemers niet alleen hun vergunning, maar ook direct hun baan en pensioen kwijt. Hiermee raakt de eigenaar niet alleen een boot, maar ook direct een baan en een pensioen kwijt. En hoewel de gemeente meerdere keren heeft aangegeven de historische boten te willen behouden, onder andere voor het aanzicht van de stad, spreekt het beleid dit nu alsnog tegen, aldus van Deuzen. 

NAP Nieuws stapte aan boord van salonboot Salute en sprak over het vergunningenbeleid met Geert van Deurzen, eigenaar en schipper van salonboot Hilda en Rogier van Meer, zetschipper van onder andere salonboot Salute. 

Geert en Rogier op salonboot de Salute