‘Roze Lieverdje’-genomineerde Ortiz: ‘Transpersonen moeten zich thuis kunnen voelen’

AMSTERDAM – De onderscheiding het Roze Lieverdje wordt om de twee jaar door GroenLinks uitgereikt aan een Amsterdammer die zich inzet voor de LHBTQI+-gemeenschap. In aanloop naar de uitreiking op 14 februari, spreekt NAP Nieuws met de vijf genomineerden. Vandaag: Alejandra Ortiz (36).

Alejandra Ortiz was aangewezen op een leven op straat, nadat ze door haar coming out op haar zeventiende uit huis werd gezet. Het leven op de straten van Mexico en de Verenigde Staten kende vele gevaren. Geweld, mishandeling en transfobie waren bijna dagelijks aan de orde. Wetende dat de meeste transvrouwen in Latijns Amerika niet ouder worden dan 35, besluit ze in oktober 2015 om naar Nederland te vluchten.

Eenmaal in Nederland begint haar activisme vorm te krijgen. In het AZC in Echt gaat ze aan de slag als vertaler voor andere transpersonen. Zo helpt ze bij bezoeken aan de dokter, advocaten of de Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Totdat haar asielaanvraag in mei 2018 wordt afgekeurd. 

Ongedocumenteerd en zonder verblijfplaats wordt de 36-jarige Ortiz opgevangen door de transgendergemeenschap in Amsterdam. ‘Ik kwam naar Amsterdam als een gebroken persoon, maar de warmte van de transgemeenschap heeft me geheeld en sterker gemaakt.’

Mede door hen besluit ze zich in te zetten voor Trans United Europe. Vandaag de dag neemt ze aan tal van activiteiten ten behoeve van de transgemeenschap deel. Daarbij focust ze zich vooral op gekleurde transpersonen, sekswerkers en mensen met hiv. Zo organiseert Ortiz zwemsessies en kledingbanken, host ze het T-huis Café, een plek voor transpersonen om te kunnen ontspannen in een veilige omgeving, en helpt ze met het organiseren van het TransScreen Film Festival. Daarnaast is ze vrijwilliger bij Transgender Netwerk Nederland (TNN).

Dat is een hele lijst. Wat is je drijfveer?

‘Dat is simpel. Toen ik de transitie onderging in Mexico waren er weinig tot geen plekken waar ik naartoe kon. In Nederland heeft de gemeenschap voor me gezorgd en me laten zien dat ik een familie kan hebben. Met mijn activisme wil ik plekken en kansen creëren voor transpersonen. Ik wil dat transpersonen zich op hun gemak kunnen voelen, dingen kunnen leren en zich thuis kunnen voelen.’

Tot slot, vind je dat je de nominatie verdient?

‘Ik kan niet zeggen dat ik het verdien, omdat er veel mensen zijn die deze nominatie verdienen. Ik ben gewoon heel erg blij dat ik ben genomineerd. Anderen genomineerden doen al jarenlang veel goede dingen voor de LHBTQI+-gemeenschap. Ik ben nog echt de New Kid on the Block’.

Stemmen op het Roze Lieverdje kan tot 14 februari 12:00.