‘The Family Gym was een sportschool voor échte Amsterdammers’

AMSTERDAM – In de rubriek Verloren Amsterdam zoomen we dagelijks in op stukjes Amsterdam die dreigen te verdwijnen of inmiddels tot de historie behoren. Vandaag: het verdwijnen van een van de laatste ‘old school’ sportscholen van Amsterdam.

The Family Gym van weleer is niet meer. Het Amsterdamse geroezemoes en het gekletter van fitnessapparatuur hebben plaatsgemaakt voor een ijzige stilte. Een eenzame bezem die binnen staat te rusten tegen een betonnen paal, is het laatste zichtbare bewijs dat hier letterlijk en figuurlijk de bezem doorheen is gehaald. Uit zelfbescherming gaat oud-eigenaar Eric Brandenburg (60) niet meer langs ‘zijn’ sportschool aan de Tweede Kostverlorenkade in Amsterdam-West: ‘Het leven gaat verder. Op een gegeven moment is het goed geweest. Ik wil er ook weer niet te melodramatisch over doen.’

The Family Gym stond bekend als een echte ‘rauwdauw’ sportschool. Digitalisering kende men niet. Aan de muren hingen bodybuildingposters uit de jaren negentig. De apparaten waren ietwat oud en versleten en stonden hutje mutje op elkaar. Toch was het een samenscholingsplaats voor velen. Voor Brandenburg had het wel wat weg van de oude Amsterdamse koffiehuizen. ‘Het was een plek voor echte Amsterdammers. Mensen kwamen hoofdzakelijk voor de sfeer. Die was echt uitzonderlijk. Dat maak je bij weinig sportscholen mee. The Family Gym was een – de naam zegt het al – familie.’

Voor Brandenburg was The Family Gym zijn lust en zijn leven. Zeventien jaar lang runde de 60-jarige getogen Amsterdammer de sportschool, totdat hij in 2017 de stekker eruit moest trekken. De boosdoener: de Basic Fit die zich in 2015 op twintig meter hemelsbreed van The Family Gym vestigde. Er was simpelweg niet op te boksen tegen de stuntprijzen van de lowbudget fitnessketen.

Oud-eigenaar Eric Brandenburg in de toen nog bestaande Family Gym.

‘Ah Eric, maak je niet druk. We blijven bij jou’, zei het merendeel van de leden bij de komst van de nieuwe overbuurman. De waarheid bleek toch anders te liggen. De meeste leden waren vooral loyaal aan hun portemonnee. Het ledenaantal liep terug van twaalfhonderd leden in de hoogtijdagen van 2014, naar vierhonderd in 2016. Op het laatste moment bleven er slechts 250 leden trouw aan The Family Gym.

Toen werd het punt bereikt dat het personeel simpelweg niet meer te betalen was. Voor Brandenburg het teken om een van de pijnlijkste beslissingen uit zijn leven te nemen: The Family Gym moest zijn deuren definitief sluiten. Twee jaar lang liep Brandenburg al rond met deze gedachte, maar nu was het moment daadwerkelijk daar. ‘Ik was er echt doodziek van.’

Hoewel Brandenburg met pijn in zijn hart terugdenkt aan het verliezen van zijn ‘kindje’, koestert hij geen wrok jegens de Basic Fit. ‘Ik heb eerder een soortgelijk trucje uitgehaald. Ik heb in 2007 ook zestig procent van de prijs afgehaald. The Family Gym kon toen zo’n honderd nieuwe leden per maand bijschrijven. Met die actie trok ik ook omliggende sportscholen leeg.’

Op de vraag of Brandenburg zelf nog in een sportschool te vinden is, antwoordt hij: ‘Nee, ik sport helemaal niet meer. Ik ben een beetje sportschoolbeu geworden. Dat komt niet alleen door dit verhaal hoor. Ik heb er niet zoveel zin meer in. Ik wil vooral genieten van het leven.’