In afwachting van het coronavirus: ‘We grijpen vaak terug op eeuwenoude middelen’

AMSTERDAM – De snelle verspreiding van het coronavirus zorgt voor wereldwijde onrust. Ook Amsterdam neemt maatregelen om de ziekte op afstand te houden. Hoe hebben besmettelijke epidemieën Amsterdam vroeger geteisterd? En hoe wapende de stad zich tegen deze ziektes? 

Lepra, pest, cholera, tuberculose, de pokken en aids: allemaal ziekten waarmee Amsterdam de afgelopen vijf eeuwen mee heeft geworsteld. In haar boek Van pest tot aids: vijf eeuwen besmettelijke ziekten in Amsterdam beschrijft historica en zelfstandig onderzoeker Annet Mooij hoe de stad de afgelopen eeuwen met deze ziekten is omgegaan en hoe de stadsbevolking nieuwe ziekten heeft proberen te weren. In deze podcast spreekt NAP Nieuws met Mooij om te achterhalen wat Amsterdam nu zo ontvankelijk maakte voor al die uitbraken én welke, soms gruwelijke, methoden werden gebruikt om deze ziektes te beteugelen.