‘Roze Lieverdje’-genomineerde Van Maaren: ‘Ik wil verschillen overbruggen’

Foto: © Tiva Pam.

AMSTERDAM – De onderscheiding het Roze Lieverdje wordt om de twee jaar door GroenLinks uitgereikt aan een Amsterdammer die zich inzet voor de LHBTQI+-gemeenschap. In aanloop naar de uitreiking op 14 februari, spreekt NAP Nieuws met de vijf genomineerden. Vandaag: Peter van Maaren (62).

Peter Van Maaren is naar eigen zeggen vereerd en met stomheid geslagen over de nominatie voor het Roze Lieverdje. Als andere genomineerde Hans Verhoeven vervolgens zijn Facebook-volgers oproept om op Van Maaren te stemmen, komen bij hem de tranen. ‘Ik vind het zo’n enorme eer dat mensen mij nomineren en waarderen op basis van wat ik doe.’

De 62-jarige Van Maaren is genomineerd voor zijn inzet voor de LHBTQI+-gemeenschap. Jarenlang is hij docent geweest op middelbare scholen. Dat vak verstaat hij als activist nog steeds. Als gastdocent geeft de geboren Groninger lessen en workshops op scholen en moskeeën over culturele, religieuze en seksuele diversiteit. Naast lesgeven gaat Van Maaren de dialoog aan met bewoners uit de Diamantbuurt, waar hij woont. Dit om mensen bij elkaar te brengen en verschillen te overbruggen. ‘Ik wil niet dat mijn leerlingen de uitsluitingen en discriminatie meemaken die ik vroeger heb moeten doorstaan.’

In ‘zijn’ Diamantbuurt werden er regelmatig scheldwoorden naar zijn hoofd geslingerd en werd Van Maaren bedreigd. Tegenwoordig voelt zijn buurt voor hem veilig en vertrouwd aan. ‘De blijdschap in begroetingen op straat vanuit het jongerencentrum en de moskeeën, laat de voorgaande pijn verdwijnen.’

Ondanks het feit dat het Van Maaren niet om de nominatie of een prijs te doen is, is hij blij dat er dergelijke verkiezingen voor de LHBTQI+-gemeenschap worden gehouden. ‘Op deze manier wordt er aandacht gevraagd voor het werk dat de andere genomineerden en ik doen.’

Waarom is dat volgens jou belangrijk?

‘De zichtbaarheid van de LHBTQI+-gemeenschap neemt anno 2020 toe. Maar ik ben van mening dat dat vaak nog wordt gezocht vanuit de problematiek en het leed wat de groep wordt aangedaan. Denk bijvoorbeeld aan uitingen van homohaat. Naast deze negatieve berichtgeving is het goed om het positieve verhaal te belichten. Met deze verkiezing wordt er aandacht gevestigd op het goede vrijwilligerswerk dat mensen voor de gemeenschap doen.’

Wie van de andere kandidaten springt er volgens jou uit?

‘Hans Verhoeven. Buiten het feit dat hij zijn achterban opriep op mij te stemmen, vind ik hem een geweldige persoonlijkheid. En Naomie Pieter niet te vergeten. Pieter is net als ik ook op zoek naar een weg om jongeren te bereiken. Wel op een andere manier dan ik, maar ons werk toont in die zin gelijkenissen.’

Stemmen op het ‘Roze Lieverdje’ kan tot 14 februari 12:00.