De Waterloopleinmarkt staat onder druk

AMSTERDAM – Het gaat niet goed met de Waterloopleinmarkt, een van de meest iconische markten van de stad. De rommelmarkt kampt al langer met grote leegstand en die leegstand nam het afgelopen jaar alleen maar toe. Dat bleek uit cijfers die NAP Nieuws opvroeg bij de gemeente. 

In het rapport ‘Marktvisie 2018-2026’  van de gemeente uit 2018 was al te lezen dat de leegstand van kraamplekken op de Waterloopleinmarkt zorgwekkend is. De markt heeft 270 plekken, maar in het seizoen 2014-2015 werd daar gemiddeld 39 procent niet van benut. Een jaar later nam dit weliswaar met een procent af, maar vervolgens in het seizoen 2016-17 juist weer toe met een leegstand van 41 procent. Een nieuw dieptepunt lijkt nu bereikt: In 2019 was de leegstand gemiddeld 47 procent, laat een woordvoerder van stadsdeel Centrum weten. 

De gemeente brengt in de marktvisie een kleine nuance aan op de leegstand: die is deels afhankelijk van het weer. Op de Waterloopleinmarkt zijn plaatsen naast een opbergbox, gewone kraamplaatsen en ‘grondplaatsen’. Grondplaatsen zijn niet tot nauwelijks overdekt en daarom ‘weersgevoelig’ volgens het rapport. Een marktkoopman geeft tegenover NAP Nieuws aan dat hij in 2017 bijvoorbeeld 28 dagen zijn kraam niet op kon zetten door het weer.

Maar verder is de gemeente ook niet bepaald tevreden over de markt. Volgens een ontwerpplan om de markt en het plein te vernieuwen is de markt onsamenhangend en rommelig. Bovendien stelt de gemeente dat de Waterloopleinmarkt ‘in haar identiteit en kracht achteruit is gegaan en daardoor niet de aantrekkingskracht van weleer heeft.’

Peggy Stein, interim-voorzitter van de marktvereniging, is het daar niet mee eens. ‘De markt leeft en trekt aan, ondanks de leegstand’, zegt zij. Stein stelt dat de gemeente zelf een belangrijk aandeel heeft in de leegstand. ‘Een groot deel van de boxen is niet uitgegeven, er zijn genoeg ideeën om nieuwe ondernemers tijdelijk de kans te geven, maar daar moet je dan wel voor open staan. Als je frustreert creëer je leegstand. Als je niet duidelijk communiceert creëer je een aflopend geheel. De gemeente zou flexibeler moeten zijn in de vernieuwing van markten.’

Dat er iets moet gebeuren met het plein en de markt, daar lijkt iedereen het over eens. Over de hoe bestaat conflict. De eerste plannen voor een herstructurering verschenen al in 2009, maar de werkzaamheden beginnen pas in oktober van dit jaar. De belangrijkste oorzaak van dit uitstel is de onenigheid tussen de gemeente en de marktkoopmannen. Zelfs de ombudsman heeft zich ermee bemoeid. Het conflict is nog niet bepaald voorbij, lees er hier meer over.