Azul en Ticket To Ride spelen bij bordspelclub Amsterdice

AMSTERDAM – Op de Amsterdamse bordspellenavond van Amsterdice komen spelers van alle leeftijden samen. Na het opzetten van de club in 2013 groeide de club snel: de vraag bleek groot. NAP Nieuws ging langs. 

‘Doe je mee met Azul?’, vraagt de ene bezoeker aan de andere. Ze staan naast twee kasten, uitpuilend van de spelletjesdozen. Het vullen van de kast moet al een hele puzzel zijn geweest. Zo’n tachtig spelletjesfanaten hebben zich op vrijdagavond verspreid door een zaal in het Stayokay Hostel in Oost, op de bordspellenavond Amsterdice.

Amsterdice organiseert elke twee weken een spelletjesavond of -middag. Het evenement is in het leven geroepen door Arthur Geraerts en Lies Spruit. Hij had het idee, zij had veel spellen thuis liggen, daarmee konden ze de eerste keer wel van start. Dertig mensen kwamen de eerste keer in 2013 opdagen. Toen nog in Noord, maar door hun snelle groei moesten ze verhuizen naar IJburg, en later naar Oost. Als het nu vol is – wat meestal gebeurt op zondagmiddagen – zitten er 170 mensen. 

Spellen zijn ‘mainstream’ geworden, denkt Marieke Diederen van de Amsterdamse spellenwinkel Het Paard. ‘Het lijkt erop dat iedereen tegenwoordig speelt, waar bordspellen vroeger alleen voor een bepaalde doelgroep waren.’ Zij zien een verdubbeling van de verkoop van bordspellen sinds 2013. The Gamekeeper en Friends & Foes, de andere twee Amsterdamse spellenwinkels, zien ook een stijging in verkoop maar willen geen cijfers kwijt. Bij Bol.com winnen de bord- en kaartspellen het ook steeds meer van ‘online games’, vooral tijdens de feestdagen, vertelt een woordvoerder. ‘In deze trend merken we duidelijk een voorkeur voor puzzels en strategische spellen.’

Waar komt die nieuwe interesse vandaan? De meeste aanwezigen op Amsterdice denken er niet zo over na. Ze vinden de spelletjes gewoon leuk, klaar. Voor een mooier antwoord moeten we naar de spellenwinkels toe. ‘Mensen zitten vaak de hele dag achter hun scherm, en willen ‘s avonds op een andere manier ontspannen’, denkt Diederen. ‘Daarnaast is er blijkbaar behoefte aan de verbindende en sociale werking van spelletjes.’

Voor de sociale werking moet je bij Amsterdice zijn. Veel aanwezigen zijn dol op spelletjes, maar moeten de oren van de kop zeuren om hun vrienden of gezin mee te laten doen. ‘Mijn eigen vriend krijg ik wel een beetje aan de Azul Relatief kort bordspel waarbij je voor de Portugese koning Manuel I de muren van zijn koninklijke paleis van mooie tegels moet versieren. of Pandemic Bij dit spel moet je de wereld redden van een gevaarlijk virus. Bijzonder detail: je speelt met je teamgenoten samen tegen het virus. Je verliest allemaal, of je wint allemaal. , maar als ik aan kom zetten met zo’n grote doos kijkt hij me aan alsof ik niet goed ben’, zegt Christel Klaasenbos, mede-organisator van Amsterdice.  Veel spelers met gebrek aan spelpartners vinden lotgenoten op deze spelletjesdag, en beginnen soms hun eigen spellenclub.

Inmiddels hebben ook grote speluitgevers hun weg naar Amsterdice gevonden. Dat ging in het begin niet zo makkelijk: Amsterdice wilde van uitgevers spellen lenen, maar uitgevers werkten niet mee. Maar toen Amsterdice een succes bleek te zijn stonden ze voor de deur voor promotie. Nu staat er elke keer een nieuw spel van uitgeverij Goblin Games bij de ingang van de zaal. Bezoekers kunnen het spel uitproberen, en onder de spelers wordt een exemplaar verloot. 

‘Ik denk dat deze club heel sociaal en open is’ zegt Klaasenbos. ‘En we hebben Lies, dat is echt een goudmijn.’ Lies Spruit staat altijd ‘op de vloer’: ze groet iedere bezoeker bij binnenkomst, en onthoudt alle namen meteen. Wanneer ze een tweede keer komen, voelen ze zich door Lies warm ontvangen. De ‘harde kern’ van Amsterdice is zo een warme groep geworden. 

In juni gaat Amsterdice voor de zesde keer een weekend weg. Ze huren een huisje bij Wijk aan Zee. 85 aanmeldingen stroomden binnen: binnen een half uur zaten ze vol. De meesten komen voor de gezelligheid, en het kampvuur. Anderen zitten van vrijdag tot zondag aan de speltafel.