Raadsleden huiverig voor avondklok

Amsterdam – Nederland koerst af op een avondklok. Wat betekent dat voor Amsterdam? Voor de gemeenteraad is nog veel onduidelijk. ‘Ik schrik er ook van.’

Naar aanleiding van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) eerder deze week kondigt het kabinet morgen extra maatregelen af om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een avondklok wordt daarmee steeds waarschijnlijker. Vanavond vergaderen de 25 veiligheidsregio’s daarover. De Amsterdamse gemeenteraad is huiverig.

GroenLinks
‘Voor bewoners van grote steden, waar mensen dicht op elkaar wonen en kleinbehuisd zijn, is een avondklok heftiger dan in andere gebieden’, zegt plaatsvervangend fractievoorzitter Zeeger Ernsting van GroenLinks. ‘Ik schrik er ook van.’ Hij vindt de optie een verregaande beperking van de bewegingsvrijheid en vindt daarom dat de noodzaak van de maatregel moet worden aangetoond.

Ik heb gelezen dat je je hond nog wel mag uitlaten.

Zeeger Ernsting (GroenLinks)

‘Er zijn nog veel vragen’, zegt Ernsting. ‘Wat betekent een avondklok precies? Ik heb gelezen dat je je hond nog wel mag uitlaten, klopt dat? En hoe wordt de avondklok afgewogen tegen een breder pakket van maatregelen? Ik wil hier een debat over.’ Tijdens de raadsvergadering van morgenmiddag worden de coronamaatregelen besproken. Ernsting zal dan ook opheldering vragen over deze punten.

BIJ1
Fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen van BIJ1 vindt ook dat de regering en het OMT niet transparant genoeg zijn over hun afwegingen. ‘Dan is het lastig ergens steun voor uit te spreken’, zegt hij. Dat er rekening moet worden gehouden met de Britse mutatie van het coronavirus staat volgens hem ‘buiten kijf’. Maar hij heeft zorgen over de handhaving van een avondklok en wat dat gaat betekenen voor mensen van kleur. ‘De politie heeft al gezegd klaar te zijn voor gewelddadige opstootjes. Waar gaat er gehandhaafd worden en wie krijgen de boetes?’ 

De politie heeft al gezegd klaar te zijn voor gewelddadige opstootjes.

Jazie Veldhuyzen (BIJ1)

Volgens Veldhuyzen past de avondklok in het ‘zwalkende coronabeleid’ sinds maart vorig jaar. Over de onderwerpen testen, mondkapjes en anderhalve meter afstand op scholen is het afgelopen jaar veel onduidelijkheid geweest, zegt hij. ‘Mensen begrijpen en geloven het niet meer.’ Veldhuyzen vreest dat de kritiek op de overheid door de avondklok toeneemt.

VVD
‘Laat het helder zijn dat wij geen fan zijn van deze maatregel’, zegt Marianne Poot. Volgens de fractievoorzitter van de VVD moet er nog goed over handhaving worden gesproken. ‘Een avondklok is een waanzinnig ingrijpend instrument, waar we alleen voor moeten kiezen als het echt niet anders kan’, zegt ze. ‘En bij de VVD heeft volksgezondheid altijd voorop gestaan.’

Ook Poot wil het hier morgen in de gemeenteraad graag over hebben. Eenzaamheid en psychische klachten zijn volgens haar een groot probleem. Ze wijst op de hoeveelheid mensen die alleen woont. ‘Maar ik ben geen expert op het gebied van coronamaatregelen en ik ben blij dat het Outbreak Management Team en de burgemeesters adviseren’, zegt ze.

Draagvlak is alles in deze crisis.

Reinier van Dantzig (D66)

D66
Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, vindt niet dat hij de avondklok op voorhand onacceptabel kan verklaren, maar kijkt wel met scepsis naar de maatregel. ‘Ik vraag me af of er draagvlak is in de stad’, zegt hij. ‘En draagvlak is alles in deze crisis.’ Wat betreft de handhaving heeft de politie het volgens hem al druk en zullen zij andere taken, zoals veiligheid in de stad, minder goed kunnen uitvoeren als er een avondklok komt.

Daarnaast vraagt Dantzig zich af of een avondklok het gewenste effect heeft. ‘Als jongeren van kwart voor acht tot kwart voor vier bij elkaar op bezoek blijven, ben je nog verder van huis.’ Alternatieven zijn er volgens Van Dantzig ook. Zo ligt er volgens hem een grote verantwoordelijkheid bij werkgevers om hun werknemers thuis te laten werken. Ten slotte roept hij de jongeren op om zich nog even aan de regels te houden. ‘Het vaccin is onderweg.’