Steunpakketten uitgebreid, ook voor startende ondernemers

Amsterdam – Het demissionaire kabinet trekt 7,6 miljard euro extra uit om door de coronacrisis getroffen ondernemers te steunen. Nieuw is een aparte regeling om starters te compenseren. 

De verruiming werd vanavond door minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken, minister Wopke Hoekstra van Financiën en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend gemaakt.

Om een tegemoetkoming voor hun vaste lasten (TVL) te ontvangen, moeten ondernemers kunnen laten zien hoeveel omzet zij draaiden voor 15 maart 2020. Die voorwaarde geldt ook om een vergoeding van loonkosten (NOW) te vervangen. Ondernemers die na of tijdens de virusuitbraak startten kunnen daarom geen aanspraak maken op deze steun, ook niet nu deze regelingen worden uitgebreid. 

De TVL en de NOW worden nu verruimd. Daarnaast wordt een apart loket opgericht voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. Zij zullen steun ontvangen op basis van hun omzet tussen juli en september afgelopen jaar. Minister Van ’t Wout hoopt dit loket vanaf mei te kunnen openen. 

Melanie El Haddad is zo’n startende ondernemer. Vorig jaar wilde ze haar webshop El Ramla Hamra in Marokkaanse interieurspullen uitbreiden met een winkel aan de Haarlemmerstraat. Ze tekende het huurcontract met de verwachting dat een plek in de drukke Amsterdamse winkelstraat de ‘megahoge huur’ zou terugverdienen. Alleen wandelden steeds minder passanten langs haar etalages. 

De code van El Haddads fysieke winkel werd na 15 maart 2020 bij de Kamer van Koophandel geregistreerd en daarom kwam ze niet in aanmerking voor de steunpakketten. ‘Toen ik de brief van de overheid las, voelde ik me in de steek gelaten. Ik ben blij met wat er nu komt, maar als ik dan hoor dat het loket pas in mei opengaat, denk ik: oké, dus ik moet nóg langer wachten.’

Amsterdammers Kick van Doorn (25) en Nicole Lieuw (24) blijven juist positief. De twee begonnen samen de koffiezaak Yusu in Amsterdam-Oost.  ‘Het gaat beter dan verwacht,’ vertelt Van Doorn. ‘Druk kun je het niet noemen, met alleen maar afhaalbestellingen, maar we doen het relatief goed’. 

Van Doorn vindt het gek dat starters geen hulp hebben gekregen. Zij proberen de economie juist draaiende te houden, meent hij. ‘Maar ik snap het ook: er zijn ook zaken die helemaal niet open kunnen en al lang bestaan. Die hebben ook recht op hulp en wij kunnen geen jaarcijfers laten zien.’