Abdelkader Benali trekt zich terug als spreker Dodenherdenking

Amsterdam – Abdelkader Benali heeft zich teruggetrokken als spreker bij de Dodenherdenking. Dat laat het Nationaal Comité 4 en 5 mei in een persbericht weten. Er was ophef ontstaan over antisemitische uitspraken van de schrijver.

Benali zei onder meer dat Amsterdam Zuid ‘vol zit’ met joden, wat hij ‘heel irritant’ zou vinden. Hij deed de uitspraken vijftien jaar geleden, tegen oorlogsverslaggever Harald Doornbos, op een borrel in Beiroet. Het was in de eerste dagen van de oorlog tussen Israël en terreurorganisatie Hezbollah. Doornbos schreef de uitspraken vier jaar later op in een column in HP/De Tijd

Volgens Benali ging het om ‘zwarte humor’, en deed hij de uitspraken in een dronken bui. Dat zei hij woensdag tegen Het Parool, als reactie op de ophef die was ontstaan nadat het Nationaal Comité 4 en 5 mei Benali had uitgenodigd als spreker op de Dodenherdenking op de Dam. De lezing zou gehouden worden in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de ceremonie op de Dam.

‘Je moet het in de sfeer zien waarin we zaten,’ zei Benali over zijn uitspraken. ‘Er was oorlog, er waren bombardementen en we lagen op de grond, ik dronk een wijntje. We bliezen stoom af tijdens die borrel.’

Hetze

Op Twitter schrijft Benali dat hij zich terugtrekt omdat er ‘op dat podium geen seconde twijfel’ mag zijn. Wel wordt de lezing gepubliceerd door uitgeverij De Arbeiderspers. Hoewel hij zich vrijwillig terugtrekt, spreekt Benali ook van ‘een hetze’ tegen hem.

In het persbericht zegt het Comité de keus van Benali te respecteren en de ontstane onrust te betreuren. Ook zegt het Benali juist uitgenodigd te hebben omdat hij tijdens eerdere herdenkingen stilstond bij slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en daarbij ‘geroemd werd om zijn inlevingsvermogen.’