Studenten gebukt onder coronamaatregelen: ‘Alles wordt van ons afgenomen’

Amsterdam – Amsterdamse studenten geven hun leven tijdens de tweede coronagolf een ruime onvoldoende. Vooral alleenwonende studenten hebben het zwaar.

Amsterdamse studenten geven hun leven in de tweede coronagolf een onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van Studenten Onderzoeken Samen (SOS), een studentencollectief dat in samenwerking met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onderzoek deed naar de mentale gevolgen van de coronapandemie voor 7.747 landelijke studenten, waarvan er 917 in Amsterdam studeren. Vooral alleenwonende studenten hebben het zwaar.

Tijdens de eerste lockdown gaven Amsterdamse studenten hun leven ook al een onvoldoende: een 5.4. Dat cijfer schoot gedurende de versoepelingen van mei tot en met september flink omhoog. Toen beoordeelden de Amsterdamse studenten hun leven met een 7.7. Inmiddels is dat cijfer weer gedaald tot een 5.2. Voor alleenwonende studenten liggen die cijfers gemiddeld 0.4 punt lager.

 

Impact

Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan door de coronamaatregelen lang hun vrienden niet te hebben gezien. Ook heeft de helft van de Amsterdamse studenten last van studiebelemmeringen door online onderwijs, en erkennen 444 van hen te kampen met een onrustig gevoel.

Ook op Wieger van der Hoeven (25), student Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam, hebben de coronamaatregelen de nodige impact. Hij liep studievertraging op, omdat zijn scriptie maar niet van de grond kwam. ‘Toen de maatregelen rond oktober weer werden aangescherpt, zat ik echt in de knoop met mezelf. Ik stond op het punt om met m’n scriptie te kappen, maar gelukkig kreeg ik uitstel.’

Wat bijdraagt aan de ‘stress en onrust’ die Wieger in zijn lichaam voelt, is het feit dat hij het ‘absoluut niet eens’ is met de coronamaatregelen. ‘In mijn beleving zijn de maatregelen buitenproportioneel, en worden de belangen van studenten niet meegewogen in besluitvorming. Als ik het nieuws lees zit ik vol ongeloof. Alles wordt van ons afgenomen, we kunnen bijna niks meer.’

 

Hoewel 26 procent van de respondenten het oneens is met de maatregelen, kregen de onderzoekers van SOS toch 3.544 suggesties binnen om het coronabeleid te verbeteren. Een veelvoorkomende suggestie is om de horeca gedeeltelijk te openen voor kleine groepen studenten, zegt Martijn Janse (24), één van de initiatiefnemers van het onderzoek. ‘In de horeca werden de coronamaatregelen in het algemeen goed nageleefd. Nu vindt al het contact tussen studenten binnenshuis plaats, waar minder toezicht is op wat er gebeurt. Horecazaken kunnen ook worden ingezet om studieplekken aan te bieden, opperen meerdere respondenten.’

Zelf geeft de Leidse natuurkundestudent zijn leven momenteel een 7. ‘Ik heb mijn vrienden in Leiden gelukkig al gemaakt. Bovendien heb ik het gewoon druk met mijn studie en bijbaan, waardoor ik iets heb om op te focussen. Wat mijn sleutel tot succes is? Die heb ik niet, ik heb gewoon geluk.’

 

Dit artikel kwam tot stand dankzij de medewerking van Studenten Onderzoeken Samen. Het volledige onderzoeksrapport, Lieve Mark, is te vinden op hun website.