Meer babyqueens sinds de coronacrisis

Amsterdam heeft er tientallen nieuwe drag queens bijgekregen sinds het begin van de coronacrisis. Zowel de coronacrisis als de lancering van het tv-programma Drag Race Holland heeft bijgedragen aan de toename, stelt Miss Vanity Love, een queen uit Amsterdam. ‘Door de crisis hebben mensen de tijd om te experimenteren, en door het programma heeft de wereld van drag meer bekendheid gekregen.’

In Drag Race Holland, een spin-off van het Amerikaanse programma RuPaul’s Drag Race, concurreren tien queens (mannen die optreden als vrouwen) voor de titel ‘Drag Race Superstar’. Ze doen mee aan fotoshoots, stellen catwalkoutfits samen, en vertellen over hun ervaringen als drag queen. Volgens queen Tipsy Patrón, gevestigd in Amsterdam, komen veel van de nieuwe gezichten die ze de laatste tijd op Instagram ziet (met teksten in bio’s als ‘new queen’ en ‘baby queen’) door het programma. ‘Als je nieuwsgierig bent naar drag maar de stap nog niet hebt gezet, dan zorgt het kijken naar andere queens ervoor dat je zelf ook wilt beginnen.’ Zelf is ze ook geïnspireerd geraakt door het kijken naar andere drag queens op tv. Tipsy Patrón is begonnen met drag in juli 2018, nadat ze seizoen zes van RuPaul’s Drag Race had gezien. 

Volgens Miss Vanity Love speelt het ook mee dat mensen nu meer tijd hebben om te experimenteren. ‘Drag is een enorme tijdsinvestering. Je moet uitzoeken welke producten je wilt gebruiken, hoe je je opmaakt, wat voor outfits je gaat dragen… Dat kost nou eenmaal veel tijd.’ De coronacrisis heeft bij veel mensen de standaard dagindeling overhoop gegooid. ‘Degenen die al eerder interesse hadden in drag, maar er simpelweg de tijd er niet voor hadden, kunnen nu wel uitzoeken wat bij hen past.’ 

In verband met de coronacrisis kunnen nieuwe queens niet optreden in bars en clubs, maar online worden er nog wel drag evenementen gehouden, zoals pin-upverkiezingen en liveshows.