Vaccinatie Amsterdamse huisartsen vertraagd

De vaccinatie van Amsterdamse huisartsen vindt later plaats dan gepland. Oorzaak is de vertraagde levering van Moderna-vaccins. Dat bevestigen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en regiobureau LHV Noordwest aan NAP Nieuws.

Alle huisartsen en spoedzorgmedewerkers, landelijk zo’n vijftienduizend in totaal, zouden deze of vorige week gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Die afspraak tussen LHV en het ministerie van Volksgezondheid blijkt niet haalbaar: een levering van Moderna-vaccins, waarmee de huisartsen zouden worden ingeënt, is vertraagd. Die werd deze week verwacht, maar is wegens leveringsproblemen uitgesteld naar volgende week woensdag.

Vorig weekend begonnen ziekenhuizen in de regio’s Groningen, Friesland, Drenthe, Zeeland, Rotterdam, Leiden, Den Haag, Dordrecht, Zwolle en Twente met het vaccineren van huisartsen. Elf andere ziekenhuizen moeten wachten op de uitgestelde levering. Tot die tijd kunnen negenduizend van de vijftienduizend huisartsen en spoedzorgmedewerkers nog niet gevaccineerd worden.

Vanaf volgende week woensdag kunnen Amsterdamse huisartsen ‘op zijn vroegst’ een vaccinatie krijgen, bevestigt woordvoerder Luuk Elzinga van LHV. De uitnodigingen daarvoor moeten nog worden verstuurd. 

De bedoeling is dat Amsterdamse huisartsen worden gevaccineerd bij de huisartsenpost naast de spoedeisende hulp van het Amsterdam UMC, locatie AMC. Het ziekenhuis, dat de vaccinatie faciliteert en medische assistentie biedt, ging er deze maandag nog vanuit dat de vaccinaties aankomend weekend zouden plaatsvinden.

Zichzelf inenten
Huisartsen en spoedzorgverleners verzorgen samen met de GGD de vaccinatie van verschillende groepen. Momenteel starten ze met de inenting van kwetsbare 90+-ers en bewoners van woongroepen en instellingen waar geen bevoegde arts aanwezig is. Zij die de vaccinaties uitvoeren, kunnen van tevoren ook zichzelf inenten. 

De overige 23 duizend medewerkers in huisartsenpraktijken wachten op een levering van het AstraZeneca-vaccin, waarmee zij naar verwachting van de LHV in de tweede week van februari ingeënt kunnen worden.