Vuurwerkbommen en ingrijpen ME tijdens onrustige avond in de Molukkenstraat

De politie heeft ingegrepen tijdens een onrustige nacht in de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost. Met honden en wapenstokken zijn rellende jongeren uiteen gedreven. Hierbij zijn negen aanhoudingen verricht.  

 

Om half acht in de avond verzamelen jongeren zich aan de weerskanten, van het door de politie drukbezette kruispunt, bij de Molukkenstraat en Insulindeweg. ‘Passen jullie wel op, journalisten kunnen ook het doelwit worden van aanvallen’, vertelt een politieagent aan een tweetal journalisten. Een vuurwerkbom gaat af in de Molukkenstraat en doet de gespannen situatie daadwerkelijk ontploffen.

De groep jongeren komt als een grote massa in beweging en neemt in een recordtempo het kruispunt over, hierbij worden er meerdere vuurwerkbommen gegooid. In de menigte buurtbewoners, die nog voor het ingaan van de avondklok naar buiten is gegaan om de situatie te bekijken, wordt ook een vuurwerkbom gegooid. Hierbij vallen geen gewonden, wel zijn er veel geschrokken reacties en gevloek vanuit de groep bewoners te horen. Ook worden er meerdere fakkels afgestoken en tussen de rijdende trams en auto’s geworpen.  

Negen relschoppers zijn bij de demonstratie aangehouden. Burgemeester Femke Halsema kondigde vanwege de rellen een noodbevel af. De ruiten van café Superette aan de Javastraat, waren toen al preventief dichtgetimmerd. Door de geweldsincidenten was de Molukkenstraat tijdelijk afgesloten en reed bus veertig om. De rellen namen af met het ingaan van de avondklok om 21:00 en het ingrijpen van de ME.

‘Ik ben bang voor mijn restaurant. Wat hier buiten gebeurt heb ik echt nog nooit gezien in Amsterdam’, vertelt de eigenaar van een kebabrestaurant aan het kruispunt. Relschoppers rennen al vluchtend voor de politie langs de ramen. Drie jongens met een zwarte hoodie en pet staan voor de gevel van het restaurant. ‘Ik wil daar nog even kijken, misschien gebeurt er wel iets aan de overkant’, een ogenblik later worden ze in de kraag gevat door de politie en op hun paspoorten gecontroleerd.

Ingrijpen ME

Verderop in de straat doen jongeren een poging om een politiebusje omver te werpen. Er wordt hard met stenen tegen de bus gegooid, als de groep het na een minuut opgeeft en vlucht richting de Halmaheirastraat. Op het kruispunt staat een maaltijdbezorger te videobellen bij het stoplicht. ‘Ik kan mij wel vinden in de standpunten die verkondigd worden op deze avond, alleen niet op de manier waarop. Het is toch ook belachelijk zo’n avondklok en al die maatregelen?’

Voor de ramen van het kebabrestaurant groepeert de ME zich om in te grijpen. Met wapenschilden en stokken wordt de groep jongeren steeds verder teruggedreven in de richting van het Muiderpoortstation. Het geluid van blaffende politiehonden vult het kruispunt. Aan de Molukkenstraat wordt een jongen van zijn scooter getrokken, ook een doorrijdende auto moet eraan geloven, de bestuurder wordt uit zijn stoel getrokken en in een politiebus gezet. De Molukkenweg is hierdoor tijdelijk aan de kant van het Javaplein afgezet. Ook een wijkverpleegkundige kan niet terecht bij haar cliënt. ‘Wat is dit voor een chaos hier. We leven toch in een normaal land, waar komt dit allemaal vandaan opeens.’

Ramen ingegooid

De ramen van Badhuis Oedipus hebben de rellen niet overleefd. Een aantal relschoppers heeft de ramen, met stenen die uit de straat zijn getrokken, ingegooid. ‘Het is toch allemaal niet normaal wat hier gebeurt’, vertelt een voorbijganger die zijn rode Chihuahua aan het uitlaten is. ‘Als je deze jongens niks te doen geeft, dan krijg je dit soort dingen.’

Ook in West waren er demonstraties aangekondigd door relschoppers. De situatie in dit stadsdeel bleef relatief rustig. In Amsterdam-Noord werd door relschoppers een brug opgeblazen. In andere steden was het ook onrustig. Zo verzamelde een groep van honderd relschoppers zich in Rotterdam, om daar winkels te plunderen en het politiebureau te belagen. In Den Bosch verzamelden relschoppers zich om auto’s in de brand te steken en stoeptegels door ruiten van woningen te werpen. Bij de ongeregeldheden in verschillende steden zijn 151 relschoppers aangehouden

Lees alle updates over de avondklok terug in onderstaande liveblog (geschreven door Freek van Leeuwen):