Trein Amsterdam-Londen mogelijk gered

De Franse regering heeft steun aangekondigd voor Eurostar, het bedrijf dat de directe treinverbinding tussen Londen en Amsterdam exploiteert. Het noodlijdende bedrijf zag het aantal passagiers teruglopen met 95 procent sinds de coronacrisis. De treinverbinding krijgt opnieuw een harde klap door de nieuwste reisbeperkingen.

Het treinverkeer uit het Verenigd Koninkrijk leek te dans te ontspringen, toen het kabinet op woensdag een vlieg- en aanmeerverbod aankondigde. Dat de nieuwe regels ook voor de Eurostar-trein gelden, bleek uit de reactie van demissionair minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan en reizigers moeten een negatieve testuitslag laten zien.

De Franse minister Djebbari (Ministerie van Transport) heeft aangegeven bereid te zijn om het bedrijf financieel te ondersteunen. Eurostar laat aan NAP Nieuws weten blij te zijn met de berichten uit Frankrijk. Tegelijkertijd geeft het bedrijf aan dat de onderhandelingen tussen de Franse en Britse regering nog lopen. Daarom kon Eurostar nog geen reactie geven op de vraag of de verbinding Amsterdam-Londen daarmee ook is gered. Eurostar is gevestigd in Londen, maar de Franse staat is de grootste aandeelhouder. Dat maakt de onderhandelingen over mogelijke steun ingewikkeld. 

Een verlies van de treinverbinding tussen Londen en Amsterdam zou wrang zijn. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is juist bezig met een project dat ervoor moet zorgen dat internationale treinreizen een aantrekkelijk alternatief worden voor korte afstandsvluchten. In een brief die Van Nieuwenhuizen in november naar de Kamer stuurde, werd Londen specifiek genoemd als een van de belangrijkste bestemmingen.