Amsterdam onderzoekt slavernijverleden als opmaat naar excuses

AMSTERDAM – Amsterdam gaat een onderzoek instellen naar haar slavernijverleden. Dat heeft de gemeenteraad woensdag besloten. Het onderzoek moet de basis vormen voor excuses voor de rol van Amsterdam in de slavenhandel. 

De raad stemde met een tweederde meerderheid in voor de plannen. Zeven politieke partijen dienden gezamenlijk het voorstel in om de rol van het Amsterdamse college bij het slavernijverleden te onderzoeken en excuses te maken. Volgens DENK, GroenLinks, BIJ1, ChristenUnie, PvdA, D66 en SP is de kwestie ‘te belangrijk voor partijpolitiek’. 

Op basis van het onderzoek besluit het Amsterdamse college of het excuses zal aanbieden voor de slavernij. Die excuses zouden door burgemeester Halsema op 1 juli 2020 aangeboden worden bij de herdenking van het afschaffen van de slavernij op het Keti Koti Festival.

‘Het is tijd om de schuld te erkennen voor de aangedane schade’, lichtte DENK-politicus Taimounti tijdens de vergadering toe. Daarbij citeerde hij een Surinaams gezegde: ‘Als je stenen laat liggen, zullen je kinderen daarover struikelen.’

Erkenning

Volgens BIJ1-raadslid Sylvana Simons is het onderzoek een belangrijke stap voor erkenning. ‘Het is een gebeurtenis die voor Amsterdammers, met name van kleur, nog dagelijks voelbaar is.’

Ook PvdA-politica Nenita La Rose sprak over de hedendaags gevolgen van de slavernij. ‘Ik merk het als ik in mijn geboorteland Suriname ben, maar ook in de Bijlmer, waar ik al veertig jaar woon. De sociale ongelijkheid van toen sijpelt door in onze samenleving.’ 

VVD en CDA steunen het onderzoek, maar willen pas excuses overwegen als het onderzoek is afgerond. Beide partijen stemden daarom tegen. CDA-raadslid Diederik Boomsma: ‘Het is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis, maar formele excuses zijn niet de manier om nu gelijkwaardigheid te erkennen.’ Ook was voor hem onduidelijk aan wie excuses gericht moeten zijn. 

FVD is tegen het gehele voorstel. Volgens FVD-raadslid Annabel Nanninga leiden excuses voor de slavernij vooral tot meer segregatie. ‘Een excuus zadelt een groep Amsterdammers op met onterechte schuld’, zei ze in de vergadering. ‘Wat een vrome onzin.’

Grote zorgvuldigheid

Volgens verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) vraagt het onderzoek naar het slavernijverleden ‘grote zorgvuldigheid’. ‘Als we excuses aanbieden, moeten we heel goed weten aan wie en waarom.’

Het onderzoek naar de rol van het college naar de slavernij wordt verricht door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. De commissie zal een bundel essays publiceren over de rol van de stad in het slavernijverleden.