Ondanks schaatskoorts, geen toertocht voor club IJsburg

Met de zogeheten ijsnota die afgelopen weekend van kracht ging, is de schaatskoorts in Amsterdam losgebarsten. Wethouder Water, Egbert de Vries (PvdA), besloot meerdere sluizen te sluiten om de ijsgroei binnen de hoofdstad te bevorderen. Wie hier dit jaar niet van kan profiteren is schaatsclub IJsburg. De enige club die binnen de grenzen van Amsterdam toertochten organiseert.

‘Wij balen enorm’, zegt José van Vliet, die negen jaar geleden samen met haar echtgenoot en twee buurmannen schaatsclub IJsburg begon. Sinds 2013 wachten ze op een strenge winter, met dik genoeg ijs om een toertocht uit te kunnen zetten op de wateren rondom IJburg. ‘De KNSB laat het dit jaar niet toe’, vertelt ze teleurgesteld. ‘Door corona krijgen we geen vergunning om een tocht te organiseren.’ De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond wist aan het begin van de winter al dat het organiseren van toertochten door heel Nederland een lastig verhaal zou worden. Binnen de huidige coronamaatregelen is het nou eenmaal verboden om een vergunningsplichtig evenement op te zetten en zo kampen alle ijsclubs in Nederland met dit probleem.

De van oorsprong Friese Van Vliet heeft veel respect voor de beslissing van de KNSB. ‘Bij het voorbereiden van zo’n tocht komt veel kijken. Het laatste jaar dat we een toertocht konden organiseren was in 2013, toen hadden we meer dan vijfhonderd deelnemers.’ Volgens de oprichtster kan je zulke aantallen mensen niet goed uit elkaar houden, ook niet op het ijs. 

Schaatskoorts 

Schaatsclub IJsburg kan dit jaar geen toertocht uitschrijven, maar wat betekent dat voor het grote aantal schaatsliefhebbers die deze tocht graag rijden? Van Vliet weet een ding zeker: ‘die komen gewoon’. ‘Op IJburg wonen heel veel kinderen (met ouders) die allemaal willen schaatsen.’ ‘Wij mogen niks organiseren, maar het ijs zal vol staan’, verzekert ze. ‘Juist met de situatie rondom corona is er meer behoefte aan saamhorigheid. Schaats- en ijspret bevordert dat gevoel. Dat is het mooie van de schaatskoorts.’

Ondanks de afgelaste toertocht organiseert IJsburg, in samenwerking met de Diemer IJsclub, net als elk jaar schaatslessen op de Jaap Edenbaan. ‘Voor jong en oud blijven we die lessen opzetten’, vertelt Van Vliet trots. ‘Het is ons doel om vooral kinderen aan het sporten te krijgen.’

De waaghals van IJburg

De man van José, Frans van Vliet (ook van oorsprong Fries) staat bekend als de waaghals van IJburg. Zodra het weer het toelaat staat hij als eerste op het ijs en dan weet de rest van de meest waterrijke wijk van de stad dat het weer kan. Deze ochtend zijn de eerste voorzichtige schaatsslagen gezet. ‘Het piept en het kraakt, maar je weet krakend ijs breekt niet’, laat de IJburger grappend weten. Hier en daar liggen nog wat restanten sneeuw en wat slechtere stukken ijs, maar volgens schaatsclub IJsburg is het schaatsseizoen bij deze officieel geopend.

frans-en-jose
José en Frans van Vliet openen het schaatsseizoen op IJburg.