Zondag geen koffie met actievoerder Reijinga

Waar actievoerder Michel Reijinga vorige zondag opriep ‘koffie te gaan drinken’ op het Museumplein in Amsterdam, zegt hij dat deze week niet weer te doen. Toch blijven ondernemers van de PC Hooftstraat hun etalages barricaderen. ‘Een volgende demonstratie zal niet uitblijven.’

Michel Reijinga, die afgelopen zondag opriep om ‘koffie te gaan drinken’ op het Museumplein in Amsterdam, zegt dat komend weekend niet weer van plan te zijn. Reijinga is actievoerder van ‘Nederland in verzet, weg met dit kabinet’ en schrijft op zijn Facebook dit keer een ‘stil protest’ te gaan voeren. Zijn plan: bloemen leggen bij ‘een monument in Nederland’. Volgens hem is het niet belangrijk waar en hoe laat hij dat gaat doen. Hij schrijft: ‘opgeven is geen optie, aanpassen is een strategie’. 

Vorige zondag protesteerde de actievoerder wel op het Museumplein. Ondanks een dringend verzoek van de gemeente Amsterdam om niet massaal te protesteren, waren er naar schatting 1500 mensen op het plein. Het protest liep uit in rellen en de ME greep in. Hierbij werden 170 mensen aangehouden.

Reijinga keurt, naar eigen zeggen, elke vorm van geweld af. Hij schrijft in hetzelfde Facebookbericht niet verantwoordelijk te zijn voor ‘het kleine percentage van de bevolking’ dat wil gaan rellen en plunderen. 

Barricades

Vanwege de rellen van afgelopen week, hebben ondernemers in de PC Hooftstraat hun zaken dichtgetimmerd en gebarricadeerd met onder andere zeecontainers en betonblokken. De winkeleigenaren in de straat gelegen achter het Amsterdamse Museumplein, vrezen voor vernielingen.

Burgemeester Femke Halsema roept de ondernemers op om de barricades weg te halen. Dat deed ze gistermiddag tijdens een debat met de gemeenteraad. Volgens Halsema is het niet nodig om etalages met zeecontainers te blokkeren. ‘Het gezag functioneert en de politie is altijd bijtijds aanwezig’, verzekert ze de winkeliers. 

Ondanks de oproep van Halsema blijven winkeliers hun zaken dichttimmeren. De zeecontainers en betonblokken, die onder andere voor de winkels Hermès en Louis Vuitton staan, zijn deze ochtend nog niet verwijderd. Volgens een ondernemer uit de PC Hooftstraat is de financiële schade niet te overzien wanneer een van deze etalages wordt vernield. ‘De rellen zijn nog niet voorbij en iedereen neemt het zekere voor het onzekere’, aldus de ondernemer. 

Vergroot

tommy-scaled
Ook het winkelpand Tommy Hilfiger wordt dichtgetimmerd.

Maja de Goede