Politie pakt 190 relschoppers op na demonstratie Museumplein

De politie heeft zondag een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein ontbonden. Demonstranten werden met een waterkanon, politiepaarden en -honden van het plein verwijderd.

De politie Amsterdam laat weten dat er bij de demonstratie 190 personen zijn aangehouden, waarvan er momenteel nog 27 vastzitten. Hiervan zijn er zeven minderjarig. De relschoppers gebruikten veel geweld tegen de aanwezige politie. ‘Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid.’ ‘De politie is ook bekogeld met zwaar vuurwerk’, schrijft de gemeente in een persbericht naar aanleiding van de demonstratie.

Burgemeester Femke Halsema overweegt om het plein preventief af te sluiten, om toekomstige demonstraties te voorkomen. ‘We snappen dat de druk op de buurt enorm is, maar we willen niet dat de groepen relschoppers zich door de hele stad verspreiden’, zegt Halsema in een interview met Het Parool.

Ontruiming

Zo’n vijftienhonderd demonstranten verzamelden zich zondagmiddag op het Museumplein oom te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Ze droegen spandoeken met leuzen tegen de regering en de coronamaatregelen en staken vuurwerk af. Een deel zocht de confrontatie met de politie. Een ander deel van de groep koos er juist voor om midden op het plein te gaan zitten en geen geweld te gebruiken. Zij hielden geen onderlinge anderhalve meter afstand.

De Amsterdamse veiligheidsdriehoek kondigde rond 15.00 uur een noodbevel af, maar de demonstranten weigerden het Museumplein te verlaten. Daarop besloot de politie een waterkanon in te zetten en werden verschillende demonstranten met wapenstokken van het plein verwijderd.  Rond 16:30 was het plein grotendeels verlaten.

De zittende groep demonstranten kon midden op het plein blijven zitten en sprak veelvuldig met de aanwezige media. Zij droegen bordjes met ‘liefdevolle vrijheid’ erop.

In de Van Baerlestraat bleef het langer onrustig. Een deel van de demonstranten bleef daar de confrontatie met agenten zoeken.  Met een waterkanon en politiehonden werden zij steeds verder van het Museumplein weggedreven. Hierdoor ontstond er een kat-en-muisspel tussen de demonstranten en ME dat pas om 18:00 stopte.

Bij talkshow Op1 vertelde korpschef Frank Paauw over de demonstratie: “Om zes uur hadden we de laatste aanhoudingen. Toen hebben we een groep van vijftig en dertig mensen aangehouden, dit haalde de angel uit de protesten.” 

 

Bruggen afgezet

Agenten sloten tussen 16.00 uur en 17.00 uur meerdere bruggen richting het centrum af. Een agent ter plaatse liet aan NAP Nieuws weten dat zo moest worden voorkomen dat demonstranten naar de binnenstad trokken. Het leidde tot irritatie bij Amsterdammers die het centrum in wilden. Verkeer vanuit het centrum richting het Museumplein was wel toegestaan. Het ging om onder meer de Weteringlaan, de Museumbrug, de Koekjesbrug en de brug op het Leidseplein.

Laatste update: 25-01-2021 16:15