Avondklok van kracht in Amsterdam: ‘We zijn bijna te laat, dus we moeten gauw doorlopen’

Zaterdagavond is de avondklok ingegaan: tussen negen uur ‘s avonds en half vijf ‘s ochtends mag niemand over straat zonder geldige reden. De Amsterdamse straten zijn nog nooit zo stil geweest, maaltijdbezorgers hebben de stad bijna voor zichzelf. Maar hoe is het om wel buiten te zijn? NAP Nieuws nam polshoogte in het centrum van Amsterdam.

Politie auto’s en busjes rijden af en aan door de Amsterdamse straten. Men maakt zich op voor de aanvang van de avondklok, over een half uur. ‘Wij gaan om kwart voor negen sluiten,’ benadrukt de bewaker bij de ingang van de Albert Heijn op de Jodenbreestraat. Een handhaver loopt met zijn armen vol broodjes en drankjes de winkel uit en voegt zich bij zijn collega’s. Hij is niet de enige die nog even snel de boodschappen haalt, het is behoorlijk druk in de supermarkt.

Klokslag negen uur is het zover, maar dat is op straat niet meteen te zien. Veel mensen zijn te laat en haasten zich naar huis. Hoewel de politie veelvuldig langsrijdt, wordt er niet gecontroleerd. In onderstaande video zie je hoe de straten langzaamaan leger werden, binnen een kwartier na ingang van de avondklok is de stad verstilt. Af en toe fiets een maaltijdbezorger langs of wandelt er iemand met een hond aan de lijn. Het straatbeeld wordt gedomineerd door politieagenten die inmiddels veel aan het controleren zijn. Iets voor tienen is het onze beurt: op het Rembrandtplein spreekt een agent ons aan, hij wil onze werkgeversverklaringen zien.

Tekst gaat verder onder de video

Handhaving

De eerste nacht van de avondklok verliep relatief rustig in Amsterdam. Het is nog onbekend hoeveel mensen in Amsterdam zijn beboet, maar in het hele land zijn 3600 boetes uitgedeeld. Woensdagavond gaf burgemeester Halsema in de gemeenteraad aan dat er extra politie ingezet zou worden. ‘De eerste dagen zullen er intensieve statische en dynamische controles plaatsvinden, met extra politie op straat’, zei Halsema. Daarnaast benadrukte ze dat de politie niet zal waarschuwen, maar direct boetes uitdeelt. Boa’s hebben nog niet de bevoegdheid om te beboeten.

Om naar buiten te mogen gaan, heb je een werkgeversverklaring en een eigen verklaring nodig. Dat geldt niet in een noodsituatie of wanneer je de hond uitlaat. Als de politie vaststelt dat je onterecht op straat bent, krijg je een boete van 95 euro. Dit leidt niet tot een strafblad omdat het overtreden van de avondklok geen misdrijf is. Het vervalsen van de benodigde verklaringen geldt wel als een misdrijf. De maatregel geldt in eerste instantie tot 10 februari.

Videoboodschap Halsema

De meerderheid van de gemeenteraad steunde een motie tegen de avondklok. Burgemeester Halsema wilde niet oordelen over de avondklok, maar uitte wel haar zorgen over de sociale gevolgen en mogelijke maatschappelijke onrust. Zaterdag stak Halsema de Amsterdammers in een videoboodschap een hart onder de riem. Ze noemde deze periode een van de zwaarste in de naoorlogse geschiedenis. Verder sprak ze over de veerkracht van de stad en riep de mensen op om hoopvol te blijven. ‘We vergeten niet dat Amsterdam en vrijheid onafscheidelijk zijn, dat ondernemen in het hart van deze stad zit en dat ook wij een voorbeeld kunnen zijn voor nieuwe generaties.’