Zwemjas kan nu niet optreden, maar maakt wel een nieuw album

Amsterdam – Opkomende artiesten vertellen over ‘hun coronajaar’. De eerste van een vijfdelige serie: Zwemjas. ‘Optreden via een livestream is heel raar – na een liedje verwacht je applaus.’

Ze komen sinds het nieuwe kabinetsadvies van deze week niet meer met zijn drieën bij elkaar – maximaal één bezoeker is nu het devies – en dus verschijnen de gezichten van de leden van Nederpopband Zwemjas één voor één op Zoom. Bij bassist Youri Penders (23) valt meteen de felblauwe basgitaar aan de muur op. ‘Die heb ik samen met mijn oma gemaakt,’ zegt hij trots terwijl hij de achterkant van de gitaar laat zien, waar een grote walvis op geschilderd is.

In de zomer dachten Penders en zijn bandgenoten Stan Lochtenberg (23, leadzanger) en Joris van de Sande (23, drummer) even dat het oude normaal weer terug was. Als vanouds stonden ze weer op het podium, mét publiek. Ja, wel maximaal dertig mensen en allemaal op anderhalve meter afstand – maar het was iets. ‘We dachten: dit is het opstapje naar normaal. Maar toen kwam er weer een lockdown,’ zegt Penders.

Popprijs

Dat terwijl er juist veel op het programma stond voor de band. Ze zouden onder meer voor de tweede keer meedoen aan de Popprijs Amstelland (de eerste keer werden ze derde – ‘Dit keer gingen we voor winst’). En er stond een optreden op het dakterras van hotel-restaurant Zoku gepland.

Het ging allemaal niet door. Jammer, want van dat soort optredens moet de Amsterdamse band het juist hebben, zegt Lochtenberg. ‘We zijn nog best klein, en zijn online niet heel aanwezig. We worden vaak gescout tijdens gigs. Dan krijgen we achteraf een mailtje van iemand die erbij was, het leuk vond en ons voor een andere gelegenheid wil boeken.’ Zo kwamen ze vorige zomer bijvoorbeeld terecht op strandfestival Zandvoort Alive: René Kipuw, leadzanger van feestband Jamento, had de jongens zien spelen bij de Popprijs. ‘Hij was onder de indruk, en wilde ons hebben voor het festival.’

Je zou denken: minder kans om live op te vallen, dan maar bouwen aan de online aanwezigheid. Maar daar hebben de muzikanten geen zin in. Penders: ‘Het leukste is juist samen spelen en een beetje kloten. Dat daar dan iets tofs uitkomt. We hebben het gewoon gezellig als we op het podium staan.’ Lochtenberg voegt toe: ‘Onze drijfveer is niet zo groot mogelijk worden, maar zoveel mogelijk plezier hebben. Onszelf geforceerd aanprijzen op internet zou dat juist minder maken.’

Vanuit die instelling is ook de ietwat enigmatische naam van de band ontstaan. Penders: ‘Het klinkt vrolijk. Zwemmen is leuk om te doen, en een jas is comfortabel. Zo moet je je ook voelen als je naar ons luistert.’

Nieuw album

De band heeft vorig jaar op drie online evenementen gespeeld, tweemaal via een livestream en eenmaal via Zoom. Lochtenberg: ‘De eerste livestream was heel raar – na een liedje verwacht je toch applaus. Nu moesten we onszelf laten geloven dat het nog leuk was.’ Bij het Zoomevenement kon het publiek wél applaudisseren – na elk liedje werd de microfoon van luisteraars aangezet. Penders: ‘Die bevestiging dat iemand luistert was wel fijn.’

Hoewel de mannen momenteel de studio niet in mogen met z’n drieën, is er wél een album op komst. Deze zomer willen ze hun album ‘Magikal’ uitbrengen – waarmee ze zinspelen op hun magische deuntjes maar vooral op de vrijheid van een coronavrij bestaan. ‘Vanwege de lockdown moeten we wel alles apart opnemen,’ zegt Van de Sande. ‘Terwijl het juist deel van het proces is om naast elkaar te zitten en tips te geven.’

Naast hun muziekcarrière zijn alle leden overigens ook student: Penders studeert chemical engineering en Lochtenberg kunstmatige intelligentie. Van de Sande is als enige bij de muziek gebleven, met zijn studie sound design aan de HKU. Penders, grappend: ‘Hij heeft z’n hart gevolgd, wij gaan voor het geld.’ En wat betreft de muziekplannen voor de toekomst? Lochtenberg: ‘Ons album uitbrengen en een release show geven in Paradiso.’

Zwemjas tijdens een livestream van de Quarantaine Sessies van Poppodium P60.