Essentieel is een rekbaar begrip op Schiphol

Door de coronacrisis is er het dringende advies om alleen met een essentiële reden in een vliegtuig te stappen. Maar een rondgang over het vliegveld leert dat dit begrip door de passagiers breed wordt opgevat: ‘Ik vloog naar Turkije omdat daar de restaurants tenminste nog open waren.’

Op luchthaven Schiphol lopen dinsdagochtend meer veiligheidsmedewerkers rond dan passagiers. Er lopen in de centrale hal enkel nog plukjes reizigers met koffers en een mondkapje, op weg naar hun mogelijk essentiële vluchten. In de vertrekhal naar de internationale vluchten staan de stewards de paar vertrekkende passagiers te woord. Een man en een vrouw die hand in hand lopen, worden voor de klapdeuren van de vertrekhal uit elkaar gehaald. ‘Ga je hem brengen naar de vertrekhal? Dat mag niet. De luchthaven is alleen bestemd voor reizigers,’ zegt een politieagent tegen het koppel.

Tekst gaat verder onder de video

Na vragen over de noodzakelijkheid van reizen en de reacties van de passagiers op Schiphol wijst de woordvoerder op de geldende coronamaatregelen en het dringende reisadvies vanuit de regering.

Alleen reizigers zijn nog welkom op de luchthaven. Wie geen koffer bij zich heeft wordt verdacht aangekeken door de vele veiligheidsmedewerkers. De luchthaven verdeelt de vluchten die er nog zijn over de dag, en uit de omroepinstallatie schalt keer op keer de oproep om afstand te houden. De snoepautomaten op het vliegveld zijn vervangen voor automaten waaruit je mondkapjes en zeep kunt halen.

Persconferentie

Woensdagmiddag worden door minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge op een persconferentie nieuwe maatregelen afgekondigd om het coronavirus te beteugelen. Eén van de maatregelen die in kan gaan, is een verdere restrictie op het vliegverkeer. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor een beperking van het aantal vluchten naar het Verenigd Koninkrijk door de dreiging van de ‘Britse’ mutant van het coronavirus. Op Schiphol vertrekken er dagelijks gemiddeld twintig vluchten naar het Verenigd Koninkrijk.  

Alle reizigers die momenteel vanuit het Verenigd Koninkrijk aankomen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben en een negatieve testuitslag kunnen overleggen. Behalve de verplichting van een negatieve PCR-test kan het kabinet woensdagmiddag het besluit nemen dat reizigers ook een sneltest moeten afnemen voordat ze het vliegtuig in mogen stappen. Dit geldt voor mensen die vanuit een hoogrisicogebied vliegen, dat is momenteel volgens de reisadviezen van Buitenlandse Zaken de gehele wereld. Ook ligt er vliegverbod uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika op tafel bij het kabinet. De verwachting is dat door deze nieuwe maatregel nog minder mensen het vliegtuig gaan pakken.

Cheap tickets

‘Ik mis de hele flow van het vliegveld. Het is vandaag echt heel stil en mensen die hier niets te zoeken hebben mogen ook niet meer binnen komen,’ vertellen de stewards elkaar in de vertrekhal. De bedoeling is dat mensen zo snel mogelijk weer weg zijn uit deze hal. Bij de balies achter in de vertrekhal wordt nog geadverteerd met borden als cheap tickets. De baliemedewerkers zitten er achter hun spatscherm verveeld bij.  

In de Europese vertrekhal is het merkbaar drukker. Hier lopen gezinnen met grote koffers vastberaden richting de incheckbalies. Opvallend is het aantal mensen dat alleen op reis gaat en de snelheid waarmee deze reizigers richting de lege wachtrijen voor de incheckbalie lopen. In de periode van 1 tot en met 13 januari hebben er 35.000 reizigers gevlogen vanaf Schiphol, blijkt uit cijfers van EUclaim en de luchthaven zelf. Een derde heeft Schiphol hierbij als start- of eindpunt van de reis, de rest gebruikt de luchthaven om over te stappen.

Groepen jongeren die in korte broeken op weg gaan naar de zon zijn in geen velden of wegen te bekennen op het vliegveld. Schiphol heeft geluisterd naar de kritiek op de eerdere drukte vanuit Den Haag. Wel zitten er nog wat eenzame reizigers slaperig voor zich uit te kijken op de bankjes op het vliegveld en staat in de aankomsthal nog een vrouw met een bos bloemen te wachten op die ene reiziger die nog wel arriveert.