‘Scholieren verkopen en delen 3-MMC’

De designerdrug 3-MMC is aantrekkelijk voor jongeren en groeit in populariteit. Eerder deze maand overleed de Amsterdamse scholier Pepijn Remmers (14) aan 3-MMC in combinatie met koolstofmonoxidevergiftiging.

Designerdrugs als 3-MMC worden ontworpen door kleine variaties aan te brengen in chemische structuren. Daardoor duiken telkens nieuwe samenstellingen op, zoals 4-FA, ook wel bekend als 4-FMP. Dit alternatief voor xtc was populair totdat het in 2017 verboden werd na meldingen over gezondheidsklachten bij gebruikers.

In de jaren daarna kwam 3-MMC in beeld. ‘We zien duidelijk een link met het verbod op 4-FA’, zegt Ton Nabben, drugsonderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. De opkomst van 3-MMC is zichtbaar in de jaarlijkse Antenne-rapporten over drugsgebruik in Amsterdam. Sinds 2017 wordt 3-MMC regelmatig aangeleverd bij de drugstestservices van Jellinek en de GGD: twaalf keer in 2017 en zeventien keer in zowel 2018 als 2019. 

De effecten van 3-MMC houden het midden tussen die van xtc en cocaïne, vertelt Nabben. Door de relatief korte werking verlangen gebruikers snel naar meer, zoals bij cocaïne. De ouders van Pepijn schrijven in een brief dat ze het weekend voor zijn overlijden 3-MMC-pillen vonden. Hij zag de ernst van de situatie niet in, omdat hij de designerdrug legaal kon kopen. Webshops verkopen 3-MMC in pillen- en poedervorm als ‘research chemicals’, met de disclaimer dat ze alleen geschikt zijn voor experimenten, niet voor consumptie. Het middel kost ongeveer tien euro per gram.

Doorverkopen
Het is onbekend hoeveel scholieren als Pepijn in aanraking komen met 3-MMC, al is het middel volgens Nabben wel aantrekkelijk voor die groep. ‘We horen dat middelbare scholieren het onderling delen of verkopen. Omdat 3-MMC via internet makkelijk te kopen is, kunnen ze het voor iets meer doorverkopen. Net als bij xtc-pillen zien we dat de verkooppunten op internet een middensegment vormen waar je een grotere hoeveelheid tegen een lager tarief kunt kopen.’

Niet alleen in Amsterdam wordt het middel de laatste jaren vaker aangetroffen. Volgens het Trimbos-instituut werden de afgelopen drie jaar 144 monsters die 3-MMC bevatten aangeleverd bij testservices, al wordt bijvoorbeeld xtc (10.462 keer in 2019) veel vaker getest. Daarnaast werd het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) afgelopen jaar 64 keer geraadpleegd door artsen die klachten veroorzaakt door 3-MMC niet konden thuisbrengen, terwijl dat aantal in 2019 nog op 25 lag. Voor klachten na MDMA-gebruik belden artsen 173 keer, mede omdat ze zelf al kunnen vaststellen welke drugs in het spel zijn.

Plattelandsjongeren
De gebruikers van 3-MMC omschrijft Nabben als ‘een breed en gemêleerd gezelschap’. ‘Het zit niet alleen maar bij de hoogopgeleiden, zoals je bij xtc vaak ziet. In de Randstad zie je het in de underground- en gayscene, bij het hippe volk, maar ook bij plattelandsjongeren in Oost-Nederland.’
Politie en burgemeesters uit dat gebied deelden hun zorgen over het gebruik van 3-MMC onder jongeren.

De incidenten rondom 3-MMC trekken ook aandacht van de politiek. Paul Blokhuis, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, werkt aan een wetsvoorstel om de verschillende variaties van designerdrugs in een klap te verbieden. Jesse Klaver, lijsttrekker van Groenlinks, sprak in een Tweede Kamerdebat over Pepijn om te waarschuwen voor de kwetsbaarheid van jongeren in coronatijd.

Ben je verslaafd aan 3-MMC of andere verslavende middelen? Dan kun je voor voorlichting of hulp terecht bij Jellinek, telefonisch bereikbaar via 088 505 1220.