Basisscholen en kinderopvang open vanaf 8 februari

De basisscholen en kinderopvang openen maandag 8 februari. Dat hebben demissionair ministers Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) zondagavond bekendgemaakt na een kabinetsoverleg in het Catshuis.

De heropening gebeurt niet zonder maatregelen: op basisscholen zullen sneltesten ingezet worden en na een besmetting van een leerling moet de hele klas vijf dagen in quarantaine. Verder sprak Slob in zijn verklaring van ‘aanvullende maatregelen in de school om de risico’s beperkt te houden’.

Een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) laat weten meer duidelijkheid te willen over die aanvullende maatregelen. In een verklaring noemt AOb-bestuurder Jelmer Evers de boodschap van Slob en Koolmees een ‘half bericht’. ‘De onrust die het kabinet heeft veroorzaakt verdient geen schoonheidsprijs.’

Chaos

Daar sluit ook CNV Onderwijs zich bij aan. Volgens een woordvoerder zal de heropening zonder concrete veiligheidsaanpak leiden tot ‘chaos’. De bond wil ‘harde en concrete toezeggingen’ over voorrang bij testen, medische mondmaskers en vaccinaties. 

De aangekondigde versoepeling komt niet uit de lucht vallen: zaterdag adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) daar al toe. Ook minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) zei vrijdag dat er iets ‘heel geks’ moest gebeuren als de basisscholen en kinderopvang na 8 februari toch dicht bleven. Ook premier Mark Rutte heeft meermaals benadrukt dat de opening van scholen in de versoepelingen de hoogste prioriteit heeft. Bovendien is het openen van basisscholen en kinderopvang de eerste stap van de exitstrategie uit de lockdown.

Tijdens het overleg in het Catshuis heeft het demissionaire kabinet ook de andere coronamaatregelen besproken. Aankomende dinsdag geven Rutte en coronaminister Hugo de Jonge weer een persconferentie over de lockdown, die naar alle waarschijnlijkheid wordt verlengd. Middelbare scholen blijven voorlopig bijvoorbeeld nog wel dicht, aldus onderwijsminister Slob.