Museumplein aangewezen als veiligheidsrisicogebied

De burgermeester van Amsterdam, Femke Halsema,  heeft het Museumplein en de nabije omgeving aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De maatregel gaat zondag om 11:00 in.

Aanleiding voor de beslissing zijn de ‘gewelddadigheden de afgelopen weken en de reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen,’ meldt de gemeente

Wanneer een plek tot veiligheidsrisiciogebied wordt benoemd, mag de politie op die plek preventief fouilleren. Dit kan voor langere tijd gelden, niet alleen als het onrustig is. 

Vorige week liep het op het Museumplein massaal uit de hand, toen een groep van ongeveer 1500 demonstranten ondanks de coronamaatregelen bijeenkwam. De politie arresteerde 190 mensen.

De demonstratie, die wel aangemeld was maar eigenlijk op een ander plein zou plaatsvinden, bestond uit zowel vreedzame als gewelddadige actievoerders. Hoewel er vandaag geen demonstratie is aangemeld, verwacht de gemeente dat mensen opnieuw naar het plein komen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Amsterdam zal sneller ingrijpen bij onrust dan vorige week, liet de politie zaterdag aan Het Parool weten.