Parkeerapp verliest kort geding van gemeente Amsterdam

De app Parkeerwekker mag niet meer worden gebruikt in de gemeente Amsterdam. Dat heeft de rechtbank Amsterdam maandagmiddag bekendgemaakt. De voorzieningenrechter oordeelt dat Parkeerwekker ‘aanzet tot onrechtmatige gedragingen’.

De gemeente spande 9 december een kort geding aan tegen Parkeerwekker omdat de app zou aanzetten tot belastingontduiking. De app, die volgens oprichter Luis Roman ‘vergeetachtige parkeerders’ zou helpen een boete te voorkomen, detecteert aan de hand van dashcams of controleauto’s voorbij rijden. Wanneer de gebruiker geen parkeergeld heeft betaald stuurt de app een waarschuwing. De gebruiker heeft dan nog vijf minuten de tijd om parkeergeld te betalen en zo een boete te ontlopen. Per waarschuwing brengt de app 1,49 euro in rekening.

Volgens de website van Parkeerwekker heeft de app sinds zijn lancering in augustus vorig jaar al 812 boetes voorkomen. Bij elkaar gaat dit om een bedrag van meer dan 52 duizend euro, geld dat volgens de gemeente is bedoeld om de infrastructuur van Amsterdam te verbeteren. In december gingen de gemeente Amsterdam en oprichter van de app Luis Roman met elkaar in overleg om tot een oplossing te komen, maar de gesprekken liepen op niets uit. Daarom spande de gemeente eind vorig jaar een kort geding aan tegen de app. De zitting vond plaats op 18 januari.