Boekhandelaar Eelke Hoogstins: ‘Boeken lijken me minstens zo essentieel als drank’

Sinds jaar en dag staat Eelke Hoogstins aan het roer van de boekhandel aan de Kinkerstraat. De coronamaatregelen dwongen hem te sluiten, maar vanaf aanstaande maandag mag hij zijn deuren weer voorzichtig openen – als afhaalloket.

Eelke Hoogstins noemt het ‘een kleine opsteker’, het nieuws dat zijn boekhandel vanaf aanstaande maandag weer open mag. Als afhaalloket, wel te verstaan – voor de rest blijft Hoogstins tot zeker begin maart gesloten. ‘En dat zal nog wel langer gaan duren’, zegt de 66-jarige Hoogstins – grijs haar en een zwarte bril boven een goudgele trui – in zijn winkel in Oud-West.

Boekhandel Hoogstins zit al bijna 35 jaar hier aan de Kinkerstraat, maar geen enkele crisis die Eelke Hoogstins meemaakte was zo ingrijpend als deze, waarin het coronavirus om zich heen greep en uiteindelijk ook de boekwinkels, die gedurende de eerste golf nog gespaard bleven van winkelsluiting, op de knieën werden gedwongen. Hoogstins is sinds halverwege december net als alle andere boekhandels in het land gesloten. 

Een grote domper, niet alleen persoonlijk – boeken gaan Eelke Hoogstins na aan het hart – maar ook wat betreft de omzet. Die slonk tot nog net iets meer dan dertig procent van de normale omzet in deze periode. De overheidssteun voor ondernemers en de campagne ‘Steun je boekhandel’, waarbij bekende schrijvers hun lezers oproepen om boeken vooral bij lokale winkels te bestellen, kunnen die pijn nauwelijks verzachten.

Hoe zijn deze maanden voor u als ondernemer?

‘We hebben het gek genoeg veel drukker dan normaal. Ik ben voortdurend mails en telefoontjes aan het beantwoorden. Dat doe ik nu al ruim een maand voor slechts een derde van de omzet. Meer houd ik niet over. Het is redden wat er te redden valt.’

U moest net voor de feestdagen dicht. Dat is toch de meest lucratieve maand voor een boekhandelaar. 

‘De feestdagen schelen al gauw een paar ton aan omzet, ja. En na de eerste maand van dit jaar zijn we nog een tonnetje armer, schat ik. Zie dat maar eens in te halen als we straks weer open mogen. Dat gaat niet.’

U kunt bestelde boeken aan huis bezorgen. Maakt dat iets van het omzetverlies goed?

‘Niet veel, hoor. Het gaat om veel minder boeken dan we normaal gesproken in de winkel verkopen. Bezorgen blijkt vooral een logistieke uitdaging. De een is tussen een en drie thuis, de ander tussen elf en twaalf. Het is lastig om de route door de stad efficiënt te plannen. Ik heb twaalf personeelsleden; we doen het vooral om een beetje bezig te blijven.’

De heropening van Boekhandel Hoogstins komt ‘als geroepen’, zegt de eigenaar. ‘Nu kunnen we onze klanten in ieder geval weer hier ontvangen.’ Af en toe, geeft Hoogstins toe, gebeurde dat al eens. ‘Als iemand in de buurt is, zou het toch gek zijn om het boek naar zijn of haar huisadres te brengen. Dan geven we de tas liever op de hoek van de straat af.’ 

Wat vindt u ervan dat de boekhandels niet al veel eerder als afhaalloket open mochten, net als andere winkels?

‘Eigenlijk vind ik dat schandalig. De bouwmarkt en de slijterij mogen wel open, alsof je niet gewoon een fles wijn van de supermarkt kunt drinken. Dat is toch gek? Boeken lijken me minstens zo essentieel als drank.’

Dit kan nog best een aantal maanden duren, zeker tot aan de zomer. Zingt uw boekhandel deze crisis nog wel uit?

‘Ik heb deze zaak niet 35 jaar opgebouwd om er nu ineens mee te stoppen. Ik zit tegen m’n pensioen aan, maar dit is geen moment om eruit te stappen. We redden het nog wel even.’

Dan, met een knipoog: ‘Ik ga voorlopig door, al is het maar omdat ik hier een grote voorraad heb waar ik nog vanaf moet.’