Disco Dolly ‘viert’ eenjarige horecasluiting met actie voor polaroidfotografen

Disco Dolly is een inzamelingsactie begonnen voor Liton Khan en Masum Miah, de polaroidfotografen uit de Handboogstraat. Zij werken nu als maaltijdbezorger, maar zijn een groot deel van hun inkomen kwijt aan de huur van een elektrische fiets.

Iedereen die weleens uitgaat in ‘het straatje’ kent ze: Liton Khan en Masum Miah, de twee polaroidfotografen die voor de coronacrisis nachtelijks aangeschoten feestgangers in de Handboogstraat op de foto zetten. Nu de kroegen dicht zijn, werken ze allebei als maaltijdbezorger. Maar 25 procent van hun inkomen gaat naar de huur van een elektrische fiets. Daarom is het personeel van Disco Dolly een inzamelingsactie begonnen op Facebook. Het doel: genoeg geld voor twee elektrische fietsen.

Met een elektrische fiets kunnen Khan en Miah meer bestellingen afleveren, wat meer geld oplevert. En dat komt goed van pas, zegt Khan: zes maanden geleden werd hij vader. ‘Daarom zou het extra fijn zijn als ik mijn eigen fiets heb, en niet meer zo’n groot deel van mijn inkomen kwijt ben aan de huur.’

Tweede thuis

‘Liton en Masum zijn al jarenlang vrienden van ons,’ zegt Steven Vermaas, mede-eigenaar van een aantal uitgaansgelegenheden in de Handboogstraat, zoals Disco Dolly en de Bloemenbar. ‘Ze zijn onderdeel van onze familie.’ En zo voelen de fotografen dat zelf ook. ‘De Handboogstraat is mijn tweede thuis,’ zegt Khan. ‘Deze actie is echt heel lief.’ Naast de kroegen in de Handboogstraat komen de twee ook vaak in andere zaken van Vermaas en zijn partners, zoals Meneer Nieges op het Westerdok of Hannekes Boom bij het Oosterdok.

Maaltijden rondbrengen levert minder op dan elke nacht polaroidfoto’s maken. Maar, zegt Khan: ‘Ik ben oké. Ja, het is wat minder, maar ik ben blij dat ik gezond ben en zulke fijne mensen om me heen heb.’ Wel mist hij de reuring van de Handboogstraat. ‘Ik houd van het leven daar.’ Miah sluit zich daarbij aan: ‘Het gaat wat minder, maar we overleven. Ik kan niet wachten tot de horeca weer open gaat en we weer elke nacht in het straatje zijn.’

Grote achterban

Hoewel ze elkaar niet meer elke nacht zien in de kroeg, komen de fotografen wel regelmatig langs in een van de restaurants van Vermaas en zijn compagnons. ‘Ik was blij om te horen dat ze ander werk hadden,’ zegt Vermaas, ‘maar toen ze vertelden hoeveel ze wel niet kwijt zijn aan die fiets schrok ik. Wij hebben zo’n groot bereik, en onze hele achterban kent ze. Daarom dachten we: mensen hebben vast wat over voor Liton en Masum. Vooral nu niemand geld uit kan geven in de club.’ Vermaas bedacht de actie samen met zijn personeel.

De teller staat inmiddels op ruim tweeduizend euro. ‘We zitten ongeveer op de helft van het streefbedrag.’

Met de actie ‘viert’ Disco Dolly het eenjarige jubileum van de horecasluiting, is te lezen op de aankondiging op Facebook. Over anderhalve maand is het inderdaad een jaar geleden dat de horeca voor het eerst haar deuren sloot. De eigenaren en het personeel trappen de actie zelf af met een schenking van duizend euro. ‘We hebben het zelf ook lastig op financieel vlak, maar we redden het nog. Voor Liton en Masum kunnen we wel wat missen.’

Ook als de horeca straks weer opent, zullen de fietsen van pas komen. Khan: ‘Ik kan dan veel sneller van de ene naar de andere kroeg.’