Freerunners strijden digitaal om plek in TeamNL

De jonge Amsterdammers Wendy Ruijfrok (17) en Max van Rossum (16) hebben maandag hun tweede en laatste video opgestuurd om zich te kwalificeren voor het nationale freerunteam. Als dat lukt, worden ze officieel topsporters en zijn ze een stap dichterbij de volgende uitdaging; meedoen aan het WK.

De beste freerunners van Nederland zijn dit jaar vanwege corona niet fysiek samengekomen om te concurreren voor een plek in TeamNL. In plaats daarvan hebben zij twee kwalificatie video’s in moeten sturen naar de organisatie. Eén video van 30 tot 60 seconden en de ander langer dan een minuut. Op basis van die video’s zullen vier mannen en vier vrouwen worden geselecteerd voor het Nederlandse team. De laatste kwalificatievideo moest voor 1 februari de deur uit en daarom stonden ook de twee jonge talenten Ruijfrok en Van Rossum dit weekend gespannen in de Freerun University in Zuidoost om hun laatste ‘run’ op te nemen. 

NAP Nieuws keek mee bij de opnames van de kwalificatieruns van Van Rossum en Ruijfrok.

Meesterlijke concurrentie

Vorig jaar kwalificeerde de toen nog 16-jarige Ruijfrok zich al voor TeamNL en mocht ze als enige meisje mee naar het WK in Japan. Dat WK ging vanwege corona niet door. Nu heeft de Nederlandse organisatie besloten om het nationale free run team opnieuw samen te stellen om nieuwe talenten een kans te geven. Dat Ruijfrok vorig jaar al deel mochten nemen aan het team, maakt haar niet minder gespannen: ‘Ik zat er deze laatste week de hele tijd mee in m’n hoofd.’

Ook de 16-jarige Van Rossum maakt kans op een kwalificatie, ondanks de concurrentie van onder andere zijn trainer Luciano Balestra (25). Balestra behoort al jaren tot de wereldtop. Van Rossum traint samen met hem en hoopt in het Nederlandse team te komen om zo meer te leren van de oudere freerunners: ‘Het niveau is hoog, maar dat is voor mij de snelste manier om beter te worden.’ Ruijfrok, die in het verleden vaak met Van Rossum trainden, ziet hem zeker in het team belanden: ‘Zijn stijl is zo dope’. 

Creatief met omgeving 

Omdat de kwalificaties nu bestaan uit zelfgemaakte video’s, flipt iedere freerunner over zijn eigen lokale muurtjes of blokken. Ruijfrok en Van Rossum prijzen zich gelukkig dat ze bij de Free Run University nabij de Johan Cruijff Arena hun runs kunnen opnemen. In de zaal staan houten blokken, kasten, rekstokken, matten en een enorme trampoline. Op de vraag of dat wel eerlijk is, antwoordt Ruijfrok stellig: ‘Freerunning is het creatief omgaan met de omgeving die je hebt.’ Ze kijkt om zich heen en lacht. ‘Kijk, als je echt alleen maar een grasvlakte hebt, dan kan je natuurlijk moeilijk ergens overheen springen. Maar freerunnen kan overal.’

Er doorheen bijten

TeamNL maakt voor 10 februari bekend wie is toegelaten. Als dat voor Ruijfrok en Van Rossum het geval is, gaan ze aankomende maanden specifiek trainen voor wedstrijden die in september en oktober plaatsvinden. Van Rossum zal eerst moeten uitrusten. Bij het oefenen en opnemen van zijn eerste kwalificiatierun kneusde hij twee gewrichten in zijn voet. ‘Met pijnstillers beet ik me er doorheen. Nu kan ik eindelijk rust nemen.’

Dronebeelden: Pieter Manders