Meer ruimte voor islamitische scholen?

Sinds deze week is de Wet meer ruimte voor nieuwe scholen in werking getreden voor het primair onderwijs. Dat houdt in dat er voor nieuwe basisscholen andere eisen gelden om in aanmerking te komen voor bekostiging van de overheid. Zo toetst de onderwijsinspectie de school vanaf nu al vooraf op kwaliteitseisen, en moet er door middel van het verzamelen van handtekeningen worden aangetoond dat genoeg ouders belangstelling hebben in de nieuwe school.

De rol van de gemeente is beduidend kleiner geworden. Hierdoor hoopt Yusuf Altuntas, directeur van basisschool Elif in Amsterdam Zuid, dat politieke agenda’s van de gemeenteraadsleden niet meer in de weg komen te staan bij de aanvragen voor nieuwe islamitische scholen. Dat was vorig jaar bijvoorbeeld wel het geval in het Westland, waar de gemeente de komst van een islamitische basisschool in Naaldwijk probeerde tegen te houden. NAP Nieuws sprak met Yusuf Altuntas en twee hoogleraren onderwijsrecht over de gevolgen van deze wetswijziging voor het islamitisch onderwijs.